Pacea și armonia este la îndemâna oricui , controlul asupra propriei vieți, de asemenea!
Probabil că mulți români au obosit să încerce rezolvarea problemelor conflictuale prin intermediul îndelungatelor bătălii juridice. Să lase la îndemâna unui judecător rezolvarea acestor probleme, iar rezultatul să fie unul contrar așteptărilor lor.
În condițiile crizei economice, perspectiva achitării unor taxe și onorarii greu de suportat, când vine vorba despre un proces judiciar, devine îngrijorătoare.
Și totuși problemeele trebuie rezolvate.Și pot fi rezolvate într-un mod mai simplu, mai eficient, cu costuri mici și cu menținerea controlului asupra deciziilor din viața fiecăruia.
Medierea este soluția pentru persoanele care se află în dispute, să-și exercite propriile alegeri și să redobândească controlul asupra vieții lor în rezolvarea disputelor. Oamenii devin participanți activi în procesul de mediere, în luarea deciziilor și au o implicare directă în deciderea destinului lor. Părțile din procesul de mediere au posibilitatea de a-și exprima emoțiile și de a căuta și a identifica interesele și nevoile proprii, reale, și pot evita tulburările emoționale și stresul pricinuit de prezența în fața unei instanțe. În schimbul unei decizii impuse, medierea prevede un mecanism prin care părțile pot obține propriile decizii. Se va ajunge la o înțelegere reciproc acceptabilă între părți , părțile vor respira ușurate de povara conflictului , vor pune capăt emoțiilor negative care le-ar fi afectat pentru viitor, pentru un timp nedeterminat, în timp ce-și așteptau decizia luată de o instanșă de judecată.
Datorită caracterului voluntar al medierii, precum și datorită implicării directe a părților în fiecare pas al procedurii, procesul de mediere diferă total de metoda tradițională de soluționare a litigiilor.
Mediera contrastează cu formalismul unui litigiu, medierea fiind un proces informal și care încurajează discuțiile deschise dintre părți.
Spre deosebire de numărul limitat de opțiuni disponibile într-un litigiu, medierea oferă posibilitatea soluționării creative a problemelor, pliându-se pe nevoile specifice ale părților.
Medierea este un proces confidențial și care asigură repararea relațiilor deteriorate dintre oameni.
Există încă o mentalitate conflictuală, iar unii oamenii, fie datorită lipsei de informație, medierea și beneficiile ei reale fiind încă necunoscută multor cetățeni, în special din mediul rural , oamenii își îndreaptă pașii către instanțe pentru a ..da pe cineva în judecată,,. Iar asta, pentru fiercare ,,rău,, fie el unul real fie unul imaginar doar.
Datorită acestor factori, dar și a altor facrtori concurenți, numărul litigiilor pare să rămână unul constant .
Dar oamenii își pierd răbdarea așteptând poate ani în șir o soluție, sperând, fiecare dintre ei, să ,,câștige,, .
În schimbul acestei lupte, a unui timp irosit, a unor costuri împovărătoare și care nu le garantează vreun câștig, ci dimpotrivă, oamenii pot alege medierea ca metodă alternativă la instanța de judecată. Să încerce să discute calm despre sentimentele pe care le au și să soluționeze în mod pașnic problema.
Oamenii care aleg inițial instanța, se bizuie pe o probabilitate de câștig, uneori fără a lua în calcul și riscul pierderii.
Litigiul este precum un joc de noroc, în care investesc timp prețios și foarte multe resurse financiare și emoționale, aflând, poate, undeva la limita răbdării cât i-a costat să afle dacă au avut sau nu ,,dreptate,,.
Medierea oferă un control total al costurilor, părțile fiind implicate în toate etapele procesului de mediere. Oamenii nu mai trebuie să fie nevoiți să accepte o decizie impusă, din partea unei instanțe și să plătească avocați și taxe împovărătoare.
Un proces de mediere, în cel mai rău caz, poate dura câteva săptămâni.De regulă necesită o ședință sau două, în funcție de modul de cooperare și de gradul de implicare al părților aflate în dieferend.
Medierea este un proces voluntar și este condus de un profesionist neutru și imparțial, mediatorul, în condiții de neutralitate, imparțialitate și deplină confidențialitate.Mediatorul sprijină părțile să ajungă la o soluție reciproc avantajoasă, pentru a pune capăt disputei lor. Medierea este o parte a procesului de negociere, iar mediaotrul nu va impune o decizie, ci părțile vor alege soluția în mod liber.
Mediaotrul ajută părțile să-și rezolve orice contradicții, controverse, probeleme din diverse domenii, probleme civile, de familie, penale, de muncă și orice problemă, de orice natură, aceleași probleme cu care oamenii se grăbesc uneori să meargă la judecată.
Mediatorul tratează părțile în mod egal și asigură permanent echilibrul de puitere .Mediatorul nu va favoriza interesele uneia dintre părți , și nu va permite intimidarea sau instalarea nesiguranței în tipmpul procesului.Pentru că în lipsa acestor condiții, medierea nu va continua.
Atunci când părțile doresc să meargă mai departe cu afacerile lor, cu relații din viata lor, să rezolve orice fel de problemă care necesită intervenția unui terțe persoane, medierea este soluția, pentru că oamenii vor câștiga timp prețios, vor salva bani pe care îi vor putea folosi în alte scopuri mai eficiente, vor putea reface, menține sau îmbunătății relații chiar, pentru viitor.
Medierea este un drept al oricărui cetățean european, iar organelor judiciare și nu doar mediatorilor, le revine prin lege obligativitatea aducerii la cunoștința cetățenilor a acestui drept.
Sursa: https://anacristinamargu.wordpress.com/2015/01/17/birou-de-mediere-valceabucuresti-ana-cristina-margu-medierea-cauzelor-penale-si-civile/Mediator Ana Cristina Margu
Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest sitesau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .
Mediator Petru Mustateanu Bucuresti –
Comments are closed.