Press "Enter" to skip to content

Medierea: Confidenţialitate, economie de timp şi de bani

M P 0

Instituţia medierii începe să capete contur în întreaga ţară. Justiţiabilii sau persoanele aflate într-un litigiu nu numai că sunt obligaţi să se informeze asupra medierii înainte de a deschide o acţiune în justiţie, dar riscă ca de la 1 august să le fie respinse acţiunile introduse în instanţă de la 15 februarie, ca inadmisibile, dacă nu vor depune certificatul de informare asupra medierii. Atât şedinţa de informare cât şi certificatul de informare sunt gratuite.
Asta dacă nu cumva mediatorul va convinge părţile de avantajele medierii, de costurile mai mici şi de timpul economisit. „În primul rând costurile mai mici, chiar la jumătate. Şedinţele sunt confidenţiale şi se economiseşte foarte mult timp. Depinde de capacitatea fiecărui mediator în parte pentru a convinge părţile de avantajele medierii“, a declarat mediatorul Corneliu Ghinea care face parte din „Asociaţia pentru Promovarea Medierii“.
„Se pare că din ce în ce mai mulţi cetateni încep să înţeleagă că medierea este o formă de educare prin comunicare şi că prin intermediul mediatorului pot să-şi soluţioneze conflictele pe cale amiabilă. De ce este bine să alegem medierea:
-este rapidă, acordul poate fi încheiat în câteva ore sau câteva zile
-este mai ieftină decât un proces în instanţă
-dispare stresul generat de şedinţele de judecată (termene lungi, aglomeraţie, imposibilitatea de a vorbi, întrebări indiscrete)
-confidenţialitate- medierea se desfăşoară într-un mediu privat
-soluţia aparţine părţilor, ea fiind favorabilă pentru ambele părţi
-restituirea taxei de timbru în anumite situaţii
-îmbunătăţeşte sau păstrează relaţiile între părţi.
În ce dispute se aplică medierea:
-divorţuri, partaje, încredinţarea minorilor, locuinţa copiilor după separarea părinţilor, contribuţia părinţilor la creşterea copiilor
-revendicări, dispute imobiliare, grăniţuire
-dispute comerciale: datorii, neînţelegeri contractuale
-conflicete care apar în: accidente de circulaţie, incendii, inundaţii, malpraxis
-dispute client-bancă
-dispute angajat-patron
-infracţiuni pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate şi împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, după formularea plângerii“
,
În funcţie de caz, medierea se poate realiza după două, trei şedinţe a câte două, trei ore sau poate chiar de la prima întâlnire dacă este vorba despre un caz simplu. Costul unei şedinţe este de minim 500 de lei.„Sigur că la această sumă se pot adăuga costuri suplimentare în funcţie de dificultatea cazului şi a bunurilor aflate în dispută. Am fost sfătuiţi de oameni cu mai multă experienţă ca în cadrul şedinţelor să avem un anumit cadru ambiental. Experienţa mea de viaţă, fiind inginer şi fost ofiţer de marină, mă ajută foarte mult în această profesie. Am avut contact cu foarte multe etnii şi naţionalităţi. Actul de mediere are valoare juridică. Mediatorul nu judecă. Ascultă părţile şi le ajută să ajungă la o înţelegere. Mediatorul este imparţial“, a mai adăugat mediatorul Corneliu Ghinea.

Sursa: http://www.monitorulvn.ro/articole/medierea-confiden-ialitate-economie-de-timp-si-de-bani_2_142321.html

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

(Visited 59 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns