Press "Enter" to skip to content

Medierea conflitelor din sport

M P 0

Discutăm zilnic despre aplicabilitatea medierii în diverse domenii, de la construcții la medicină și de la divorțuri la contracte comerciale. De ce nu ar avea loc în această mulțime de domenii și industria sportivă ?

Vedem deseori la știri conflicte din lumea sportului privind neînțelegeri între antrenor și jucători, manager și antrenor și chiar între jucători. Desigur, obiectul medierii în această nișă ar putea fi în special reprezentat de clauzele contractuale neîndeplinite de părți, însă nu ar trebui limitat doar la acesta. Pe lângă avantajele generale ale medierii, în conflictele de natură sportivă se pot evidenția cu ușurință alte beneficii specifice.

–   Reacția publicului

Succesul unui jucător sau a unei echipe sportive se bazează în mare parte, pe lângă performanță, și pe reacțiile pozitive ale publicului sau ale fanilor. Tocmai de aceea un conflict care se desfășoară pe prima pagină a ziarelor va aduce clubului respectiv o imagine negativă care se va face resimțită în vânzările biletelor. În acest caz, medierea poate reprezenta o soluție inteligentă întrucât disputa se poate rezolva cu discreție, în spatele ușilor închise.

– Protejarea relațiilor de muncă

Păstrarea relațiilor este extrem de importantă în orice domeniu, și sportul nu face excepție în acest sens. Implicarea unui sportiv într-un conflict cu unul din membrii staff-ului îi poate afecta performanțele sportive și poate destabiliza relațiile între aceștia dacă această dispută este tranșată de conducerea clubului într-o manieră autoritară sau de către o instanță de judecată. În acest caz, medierea poate ajuta toate părţile pentru a salva întreaga echipă sau clubul din care face parte sportivul de la eventuale neînţelegeri în viitor.

– Flexibilitatea

Această particularitate a medierii poate folosi la maximum unei eventuale dispute în sport. În această industrie unde jucătorii pot suferi accidentări și există perioade exacte de transferuri este esențial ca problemele contractuale să fie soluționate cât mai rapid pentru a nu aduce prejudicii părților implicate.

 

În concluzie, istoria disputelor sportive ne arată foarte clar că ele afectează pe de-o parte moralul echipei sau a sportivilor precum și susținerea fanilor, și de aceea medierea poate constitui o modalitate rapidă și accesibilă financiar de soluționare a acestor conflicte speciale. Consider că medierea este remediul perfect pentru dezacordurile din acest domeniu deoarece asigură un spațiu propice de comunicare, confidențialitate și neutralitate în relațiile cu părțile.

(Visited 105 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns