Press "Enter" to skip to content

Medierea in cauzele penale

M P 0

Cu intrarea in vigoare a NCP SI NCPP si altor legi speciale, Romania a intrat in randul Europei pe linia justitiei restaurative astfel ca partea vatamata,prejudiciata(victima)cat si cel care a comis o infractiune pot sa ajunga la o intelegere,printr-un Acord de mediere.Noile coduri lasa partii vatamate mai multa miscare si actiune bipolara la un nivel central,iar puterea de decizie a acesteia este strans legata de interesul si nevoile personale.Cu noua legislatie penala  se incurajeaza posibilitatea  apelarii la Procedura Medierii astfel ca in art.78,81 al.1 si art.83 lit.g din NCP se mentioneaza ca suspectul, inculpatul, partea vatamata, partea civila si partea responsabila civilmente au dreptul de a apela la mediator.

Totodata a stabilit exonerarea raspunderii penale a faptuitorului, in cazul cand persoana vatamata isi retrage plangerea penala depusa  sau se impaca cu autorul infractiunii, decizia acesteia fiind definitiva si irevocabila.

Prin lege s-a stabilit ca activitatea de  impacare a partilor,  sa poata fi efectuata si de o terta persoana autorizata,MEDIATORUL.Astfel , prin emiterea Legii 192 din 16 mai 2006,privind medierea si organizarea profesiei de mediator,modificata si republicata,s-a stabilit ca si MEDIATORUL impreuna cu partile pot  solutiona conflictul pe cale amiabila,in conditii de neutralitate,impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.Legiuitorul a dat importanta medierii ca o activitate speciala in normele juridice romanesti si astfel ca, in baza art 4 a stabilit ca,MEDIEREA ESTE O ACTIVITATE DE  INTERES PUBLIC.

Chiar daca in art. 67 alin. 2 se arata ca, nici persoana vatamata si nici faptuitorul nu pot fi constransi sa accepte procedura medierii in art.2 lit g a fost stabilit clar ca,persoanele fizice sau juridice,sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii,inclusiv ,daca este cazul,dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente,in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor  si in materia penala. In art 6 se mentioneaza ca, organele judiciare si arbitrale precum si alte  autoritati cu atributii jurisdictionale vor informa partile asupra posibilitatii si a avantajelor folosirii procedurii medierii si le vor indruma sa recurga la aceasta cale pentru solutionarea conflictelor dintre ele.

Depinde de organele judiciare,arbitrale si juridictionale , cat de repede vor dori sa aplicam in practica de zi cu zi, acest act normativ modern, european.

Trebuie precizat ca in legea medierii  s-a stabilit ca fiecare parte sa aiba dreptul la un avocat si daca este cazul,la serviciile unui interpret.

In procesul- verbal ce se va intocmi la terminarea sedintei de mediere, mediatorul va mentiona daca partile au beneficiat de asistenta juridica a unui avocat, interpret sau au renuntat expres la acestea.

In cazul minorilor este necesara prezenta unuia dintre parinti sau a persoanei responsabile civilmente, a autoritatii tutelare cand este cazul, a avocatului.

Mentionez ca,lipsa din procesul-verbal incheiat de mediatorul autorizat, a acestor precizari din lege privind asigurarea asistentei juridice duce la nulitatea actului intocmit.

Cu intrarea in vigoare a Noului cod penal actual s-a prevazut  expres ca cercetarea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate in cazul urmatoarelor infractiunii si care pot parcurge PROCEDURA INFORMARII  PRIVIND AVANTAJELE MEDIERII, DAR SI A MEDIERII:

1.-Lovirea sau alte violente-art 193

2.-Vatamarea corporala din culpa-art. 196

3.Violenta in familie-art.199

4.-Amenintarea –art.206

5.-Hartuirea- art.208

6.-Violul -art.218

7.-Agresiunea sexuala-art.219

8.-Hartuirea  sexuala-art.223

9.-Violarea de domiciliu-art.224

10.-Violarea sediului profesional -art.225

11.-Violarea vietii private – art.226

12-Divulgarea secretului profesional-art.227

13-Pedepsirea unor furturi la plangerea prealabila-art.231

14-Abuzul de incredere-art.238

15.-Abuzul de incredere prin fraudarea creditorilor,art.239

16-Bancruta simpla,art.240

17-Bancruta frauduloasa,art.241

18.-Gestiunea frauduloasa,art.242

19-Insusirea bunului gasit sau ajuns din eroare la faptuitor,art.243

20- Inselaciune,art.art.244

21-Inselaciune privind asigurarile,art.245

22-Distrugerea-art 253 al.1,al.2

23- Tulburarea de posesie,art.256

24-Asistenta si reprezentarea neloiala,art.284

25-Violarea secretului corespondentei,art.302

26- Abandonul de familie,art.378

27-Nerespectarea masurilor privind incredintareaminorilor,art.379

28- Impiedicarea exercitarii libertati religioase,art.381

Pentru aceste fapte penale,legea 192/2006 prevede ca, partile din proprie initiativa sau indrumate de organele  judiciare pot merge la un birou mediator  iar  mediatorul  impreuna cu partile pot stinge un conflict si sa dea timpul inapoi ca si cum relatiile interpersonale nu au fost lezate cu condiia ca  prejudiciu sa se recupereze.

Si in Medierea in cauzele penale se poate continua dialogul, se poate ca relatiile umane sa nu fie intrerupte, sa dispara ura, setea de razbunare, ranchiura, si sa apara iertarea, comunicarea, buna intelegere, respectul reciproc, bunul simt dar si economie  de timp si de bani.

Pentru aceste fapte,Institutia Medierii este o solutie alternativa si integrala ,care da posibilitatea partii vatamate si faptuitorului de a negocia si rezolva problema la mediator,chiar in sedinte separate,ceea ce va insemna neurmarirea penala .

Procedura medierii cu Acord de mediere poate fi facuta  pe latura civila si pentru orice infractiune  si care poate influenta  hotararea judecatoreasca la individualizarea pedepsei prin aplicarea circumstantelor atenuate pe parcursul procesului penal.Intelegerea partilor pe latura civila,in afara faptelor la plangerea prealabila,incheiata cu un Acord  de mediere,poate determina instanta de judecata  in anumite situatii,sa hotarasca suspendarea conditionata a executarii pedepsei,amanarea aplicarii pedepsei sau chiar renuntarea aplicarii pedepsei.

Medierea in astfel de cazuri trebuie facuta cu multa atentie pentru ca majoritatea infractiunilor au lasat urme  asupra persoanei vatamate prin:

-leziuni fizice ca urmare a vatamarilor,lovirilor ,violenta in familie,etc care au necesitat timp pentru insanatosire, nefiind apt  pentru alte activitati;

-traume psihice ,cum ar fi violul, seductia,hartuirea si agresiunea sexuala,amenintarea, abandonul de familie, nerespectarea incredintarii minorilor,impiedicarea exercitarii libertatii religioase,etc;

-prejudicii  contra patrimoniului, unele ce tin de intimitatea persoanei-furtul intre apropiati, distrugerea unor bunuri dragi,inselaciunea,bancruta si gestiunea frauduloasa,violarea secretului corespondentei, tulburarea de posesie,tulburarea folosintei locuintei, abuzul de incredere, violarea domiciliului,divulgarea secretului corespondentei.

Daca in cazul cercetarii penale,faptuitorul si victima pot fi puse fata in fata, la sedintele de mediere partea vatamata poate refuza sa participe impreuna  faptuitorul si se fac sedinte de mediere separat-art.60^1 lit.g din L.192/2006.

Discutiile sunt foarte delicate, iar in astfel de spete, mediatorul trebuie sa aiba multa experienta in domeniul penal sa patrunda in profunzimea problemei conflictuale si sufletesti, sa fie un bun psiholog  judiciar, si sa stie cum sa abordeze problemele. .Mediatorul  trebuie sa conduca partile la un dialog constructiv, la o intelegere  pentru recuperarea pagubei, la o impacare, pentru ca partea vatamata nu are cum sa uite asa repede prin cea trecut, nu poate sterge peste noapte ce i s-a intamplat .La randul sau faptuitorul fiind in situatia de a fi pedepsit conform legii, dar regretand fapta care a  savarsit-o, va face si el demersurile de a-si cere iertare, a repara prejudiciul cauzat si-si va lua angajamentul ca nu va mai comite astfel de fapte si ca nu va mai leza victima.Aici  primii pasi de a rezolva litigiul,  il va avea si autorul faptei in cazul ca-si recunoaste infractiunea si doreste impacarea.

PROCEDURA MEDIERII IN CAUZELE PENALE

In functie de momentul cand partile apeleaza la mediere, distingem trei situatii specifice:

a) in cazul in care pocedura de mediere , se desfasoara inaintea inceperii penale si aceasta se inchide prin impacarea partilor,persoana vatamata numai poate sesiza, pentru aceeasi fapta, organul de urmarire penala sau, instanta de judecata.In astfel de cauze, lucrarea penala se afla la organul de cercetare a unitatilor de politie comunale, orasenesti sau municipale.Medierea fiind de interes public, organele judiciare au obligatia, conform art.6 din legea medierii “sa informeze” partile asupra posibilitatilor si a avantajelor folosirii procedurii medierii sa le  indrume  sa recurga la aceasta cale pentru solutionarea conflictelor dintre ele. In baza art.2, “persoanele fizice sau juridice sunt obligate la participe la sedinta de informare privind avantajele medierii , inclusiv, daca este cazul dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente ,in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie civila de familie,in materie penalaprecum si in alte materii’.

b) daca procedura de mediere a fost declansata in termenul prevazut de lege pentru introducerea plangerii penale la organele competente, acest termen se suspenda pe durata desfasurarii medierii.Daca partile aflate in conflict nu s-au impacat la mediator din diferite motive, persoana vatamata poate introduce plangerea prealabila in acelasi termen, care isi va relua cursul de la data intocmirii procesului verbal de inchidere a procedurii de mediere socotindu-se si timpul scurs inainte de suspendare(art.69)

c) daca medierea are loc la un mediator dupa ce in cauza penala s-a inceput urmarirea penala sau dupa caz  se afla pe rol la instanta,procesul se suspenda in baza prezentarii de catre parti a Contactului de mediere.

Trebuie  sa retinem ca mediatori ” suspendarea dureaza pana cand procedura medierii se inchide prin oricare dintre  modurile prevazute de prezenta lege dar nu mai mult de 3 luni de la data semnarii contractului de mediere”(art.60).

Procesul  penal se reia din oficiu imediat dupa primirea procesului- verbal incheiat de mediator in cazul cand partile nu s-au impacat  sau daca acesta nu se comunica,la expirarea termenului  de 3 luni de la data semnarii Contractului de mediere.Atunci cand avem cauze penale prevazute  in Sectiunea  a 2-a, art. 67 din lege,mediatorul  este obligat sa transmita organului judiciar acordul de mediere  si procesul verbal de incheiere a medierii in original si format electronic ,daca partile au ajuns la o intelegere totala sau partiala de rezolvare a conflictului sau doar procesul verbal de incheiere a medierii prevazut de art.56 al.1 lit.b si c. (art.56 al.1,lit.b “prin constatare de catre mediator a esuarii medierii” si art.56 al.1,lit. c , “prin depunerea contractului de mediere de  catre una din parti”).

AVANTAJELE MEDIERII IN CAUZELE PENALE:

1)-degrevarea organelor de politie de multe cauze de acest gen care se comit frecvent ,cu un pericol social mai redus,ceea ce  le va permite sa aiba mai mult timp si resurse pentru asigurarea ordinii si linistii publice a cetatenilor,de prevenire a faptelor antisociale  grave.

2)-la instantele de judecata se vor reduce numarul de dosare,a  cheltuielilor bugetare existand  astfel posibilitatea  cresterii operativitatii actului de justitie,de  reducere a  cazurilor de apel si recurs dar si reducerii plangerilor  impotriva actelor de urmarire penala.

3)-medierea  in cauzele penale vor avea ca efect,preventia generala a savarsirii micilor fapte penale,dar si o schimbare a mentalitatii oamenilor ca nu tot ce este conflict,litigiu sau disputa pentru rezolvare trebuie  apelat la institutiile statului existand si varianta medierii.Acum din 2014,se poate apela la un mediator  care va avea rabdare,timp si expertiza profesionala sa  ajute partile sa rezolve conflictele.

4)-pentru partile aflate in conflict avantajele sunt evidente ,confidentialitatea sedintelor, economie de timp si bani prin scutiri de deplasari la ancheta sau instanta,mai putin stres,si mai multa rapididate in rezolvarea problemei,cu finalitate reciproc avantajoasa.

5)-Medierea cu partile,chiar si in sedinte separate,este mult mai concilianta si flexibila decat procedura actelor premergatoare penale .

Daca partile ajung la un acord  de mediere vor avea rezultate reciproc avantajoase prin gasirea unor solutii creative si durabile de rezolvare a conflictului, care poate duce la  reluarea relatiilor interpersonale ,de familie, de rudenie sau prietenie.

6)-din punct de vedere ecologic mai putine dosare,mai putine hartie consumata, mai putini arbori taiati,.

7)-Pentru faptuitor este posibil ca dupa mediere sa inteleaga ca savarsind fapta din diverse motive,  prin impacare sau retragerea plangerii penale de catre victima ,nu va mai fi condmanat,nu avea cazier,si e posibil ca avem si o prevenire a infractionalitatii.

Ar fi util ca mediatorii care nu au o experienta juridica in penal,sa urmeze cursuri in acest domeniu delicat,pentru a putea rezolva in spiritul legii  medierea in cauzele penale.

“Omul e supus greselei, dar tot omul poate ierta greseala semenului sau, cu ajutorul unui Mediator”.

Sursa:http://www.medierenet.ro/2014/03/11/medierea-cauzele-penale-2/#.UyZ8_Pl_ugs

Daca vreti sa aflati cum puteti beneficia de avantajele medierii in caz de divort, va rog sa sunati la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site !

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014

(Visited 85 times, 1 visits today)

Comments are closed.