Press "Enter" to skip to content

Medierea in faza de recurs

M P 0

Cu toate ca medierea este cunoscuta ca oprocedura prealabila instantei de judecata, partile aflate in proces pot apela la solutia oferita de mediere in oricare faza a procesului, inclusiv in faza de recurs. Fie ca este vorba de mediere inainte de recurs sau mediere in timpul recursului, partile se pot prezenta la un mediator autorizat unde sa incerce gasirea unei solutii avantajoasa ambelor parti. Este important de stiut faptul ca Noul Cod de Procedura Civila prevede la art 83  alineatul 3   faptul ca, in recurs partea este obligata sa fie reprezentata de un avocat sub sanctiunea nulitatii. De asemenea aceeasi sanctiune  este prevazuta si pentru persoanele juridice. Privind prin acest unghi cheltuielile prevazute de un proces in faza de recurs, putem spune ca medierea ofera, pe langa o solutie avantajoasa si rapida, o reducere substantiala a cheltuielilor partilor aflate in litigiu. In timp ce pe cale judecatoreascapartile sunt obligate sa isi angajeze cate un avocat, si sa plateasca doua onorarii, la mediator partile vor plati un singur onorariu care se imparte la doi.

Pentru ca suntem la discutia despre recurs si despre mediere, trebuie metionat faptul ca o hotarare judecatoreasca obtinuta in urma unui acord de mediere nu poate fi ulterior atacata cu recurs. Vointa partilor exprimata in acordul de mediere presupune acceptarea solutiei convenita in mediere si solicitarea instantei de a emite o hotare in acest sens. Prin urmare un recurs demarat dupa obtinerea unei hotarari judecatoresti emisa in baza unui acord de mediere nu isi mai gaseste justificarea.

Am putea spune, astfel, ca puterea unei hotarari judecatoresti obtinuta in baza unui acord de mediere este mai puternica decat  o hotarare bazata pe probe, depozitii si pledoarii, aceasta nemaiputand fi atacata ulterior .

Daca vreti sa Continue reading →

(Visited 124 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns