Press "Enter" to skip to content

Medierea in faza de urmarire penala

M P 0

Procuror Nicoleta Stuparu a discutat despre medierea în penal, în prezentarea “Medierea în faza de urmărire penală” susținută la conferința “Bune practici în mediere – Impactul Deciziei Curţii Constituţionale asupra Medierii”.

“În penal nu prea sunt mediatori, au venit părți care ne-au spus doamnă recomandați-ne un mediator, procurorii și judecătorii nu fac asemenea recomandări”, a precizat Procuror Nicoleta Stuparu la începutul prezentării sale. În continuare, aceasta a pus accentul pe faptul că totul pornește de la noi, oamenii și că este imperios să ne schimbăm mentalitatea.

Procurorul Nicoleta Stuparu a explicat mai întâi ce înseamnă urmărirea penală și acțiuniile sale, vorbind apoi de statutul medierii. “Medirea are același statut ca și dreptul la apărare. În trecut dacă se încălca dreptul la apărare aceasta era sancționtă cu nulitatea absolută a actelor întocmite în urmărirea penală. Există mai multe opinii: că dreptul la mediere vine în completarea dreptului la apărare, însă există și o a doua opinie ca drepturi distincte. Indiferent de opinii și de ce va decide literatura juridică, încălcării dreptului la mediere i se aplică regulile de la nulitatea absolută, la fel ca la dreptul la apărare”, a afirmat aceasta.

În cadrul prezentării sale, Procuror Nicoleta Stuparu și-a expus punctul de vedere cu privire la îndeplinirea rolului de mediator de drept a avocațiilor, considerând acest lucru ineficient pentru societatea românească. În argumentarea părerii, Procuror Nicoleta Stuparu a pus accentul pe faptul că mediatorul este cel care trebuie să adune la o masă părțile pentru a discuta și pentru a ajunge la un consens. Mediatorii trebuie să fie imparțiali, în timp ce avocații sunt litigatori, astfel că nu crede că avocații din România pot îndeplini cu succes rolul de mediator.

O altă problemă despre care a discutat Procuror Nicoleta Stuparu a fost inexistența centrelor de informare despre mediere și mediatori. De asemenea, aceasta a precizat că mediatorii nu vor putea acoperi toate domeniile și că în timp se vor specializa pe anumite domenii, așa cum se întâmplă și la avocații. Tot în prezentarea sa Procuror Nicoleta Stuparu a explicat și modificările realizate în noul Cod Penal, care a intrat în vigoare la începutul anului și felul în care medierea poate fi utilizată.

Sursa:http://www.exploremedicinetv.ro/medicina/stiri/procuror-nicoleta-stuparu-mediere-urmarie-penala.html

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014

(Visited 57 times, 1 visits today)

Comments are closed.