Press "Enter" to skip to content

Medierea in materie comerciala

M P 0

Medierea comerciala este un proces folosit pentru a rezolva dezacordurile care apar in relatiile comerciale. Acest lucru poate include dezacordurile asupra platilor, serviciilor, drepturilor, clauzelor contractuale etc. Ambele parti trebuie sa fie de acord sa uzeze de serviciile unui mediator profesionist pentru a solutiona conflictul sau litigiul si sa fie obligat prin acordul la care se ajunge.

Procesul de mediere comerciala permite continuarea negocierilor care a fost, in cele mai multe cazuri, initiat de catre parti, dar care nu au avut un rezultat pozitiv deoarece, pentru oarecare motiv, s-a ajuns la un impas. In cele mai multe cazuri, aceste dispute nu au o solutie in momentul in care este nevoie de interventia unei terte persoane si rolul mediatorului este tocmai acela de a facilita aparitia unor asemenea solutii. Prezența mediatorului, permite partilor sa poata relua discutiilor intr-un cadru mai relaxat si sa adopte un proces structurat, care este axat pe interesele lor, ajungand la un acord.

Procesul de mediere comerciala a fost creat cu peste 20 de ani in urma în Statele Unite ale Americii si apoi sa îmbunatatit in anii urmatori, pe baza mii de cazuri rezolvate cu succes.

Cazurile cele mai adaptate medierii comerciale sunt cele in care:

Realitatile comerciale si juridice sunt divergente;
Dificultatile / punctele slabe au aparut cu trecerea timpului si pe masura amplificarii relatiilor comerciale intre parti;
Costurile financiare si de timp presupune de un litigiu sunt disproportionate fata de castigul final.

Exista o serie de avantaje ale procesului de mediere care se aplica si in materie comerciala – costuri reduse, durata scurta de rezolvare a conflictului, flexibilitatea procesului, confidentialitatea medierii, insa principalul avantaj al solutionarii conflictelor si litigiilor comerciale prin procesul de mediere este pastrarea colaborarii de afaceri intre parti, prin ajungerea la un acord care este multumitor si in interesul lor pe termen lung.

http://mediere-info.weebly.com/2/post/2013/01/medierea-in-materie-comerciala.html

(Visited 67 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns