Press "Enter" to skip to content

Medierea in Ungaria

M P 0

Medierea, ca solutie alternativa la solutionarea conflictelor in instanta, este privita cu ochi nu tocmai buni de catre o serie de avocati de la noi din tara. In schimb, aceasta metoda eleganta de rezolvarea a confliectelor intre justitiabili se aplica foarte bine si cu rezultate pe masura in Ungaria. Practic, procedura medierii aplicata in Ungaria este similara celei din Romania, cu mici deosebiri care fac insa diferenta.

Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, sedinta de informare privind avantajele medierii a devenit obligatorie in Romania incepand cu data de 15 februarie a.c. De la 1 august, nerespectarea acestei obligatii va atrage dupa sine sanctiunea respingerii cererii de chemare in judecata ca inadmisibila.

Acesate prevederi legale nu par sa deranjeze atat de mult precum sistemul de accedere in profesia de mediator. Nu putini sunt avocatii care isi manifesta repulsia fata de breasla mediatorilor si asta din cauza ca oricine poate ajunge mediator. Or, sustin unii avocati, nu este normal si firesc ca orice om, cu aproape orice pregatire profesionala, sa poata ajunge in postura de a media un conflict intre doua sau mai multe persoane. Potrivit mai multor avocati, s-ar impune ca mediatorii sa fie autorizati doar in baza unor cunostinte juridice sau, mergand si mai departe, sa aiba o vechime in practica juridica.

In Ungaria, de exemplu, Ministerul Justitiei are angajati in functia de mediator  Continuarea→

(Visited 109 times, 1 visits today)

Comments are closed.