Press "Enter" to skip to content

Medierea inspirata din religie ?

M P 0

Mă bucur să observ că tot mai multă lume este  interesată de mediere în lumina noilor modificări ale Legii Medierii și a tendinţelor  europene în domeniu, tendinţe care încet, cu timiditate, încep să-şi facă simţită prezenţa şi pe la noi. Vreau sa aduc in atentia celor interesați de mediere câteva aspecte și anume: Nu americanii, nici europenii nu au inventat medierea şi, deşi unii o fac, nu-şi pot lua acest merit. Medierea este instituită de însuşi Dumnezeu, Fiul Său Isus Cristos fiind Marele Mediator.  Medierea este prezentă în Sfânta Scriptură încă de la începutul acesteia.
Am citit in aceste zile păreri pro și contra medierii. Am vazut persoane foarte supărate pe legiuitorul român care și-a permis să ne oblige să ne informăm, spre binele nostru, cu privire la mediere  și avantajele ei.
Făcând apel la drepturile omului, la dreptul la liberul acces la justiție și mai știu eu la ce drepturi democratice pe care chipurile le-am avea,  s-a încercat pe toate căile și canalele mediatice să se atragă oprobiul public  asupra medierii și mediatorilor. S-a afirmat că nici măcar Dumnezeu nu ne obligă să mergem la mediere plecând de la  afirmația susținută de unii cum că, Dumnezeu ne-a creat liberi și Dumnezeu niciodată nu ne-a obligat pe noi oamenii, creația Sa să facem ceva. Nici Isus Cristos nu s-a dus la mediator pentru a-și media conflictul cu Sinedriul și liderii religioși ai vremii! Dumnezeu ne-a creat liberi spun unii dintre criticii medierii!
Eu mă simt dator să-i  contrazic! Liberi este un termen prea general.  Dumnezeu ne-a creat cu voinţă liberă dacă vrem să fim corecți și să respectăm adevărul teologic. Voinţa de a decide după propriile noastre valori. Şi apoi Creatorul a poruncit să ascultăm de El. Dacă citim Geneza putem vedea clar lucrul acesta. Dumnezeu l-a creat pe Adam cu voinţă liberă, cu posibilitatea de a exprima şi de a manifesta această voinţă proprie.   Şi apoi i-a dat o poruncă, o lege prin care era stabilită şi pedeapsa călcării ei! Adam a avut libertatea de a alege. Şi Adam a ales! Alegerea cea mai proastă! Datorită acelei alegeri, Sfânta Scriptură spune că noi încă suferim azi. Şi apoi Dumnezeu a dat legi oamenilor pentru ca, trăind ghidaţi de acestea, oamenii să fie eliberaţi de blestemul adamic, mântuiţi de la moarte. Şi oamenii s-au folosit mai departe de libertatea de voinţă şi astfel, de vreo câteva ori în istorie, Dumnezeu era cât pe ce să extermine omenirea aplicând dreapta justiţie. Ce era de făcut în cazul acestui conflict cosmic?  Dumnezeu vs Omenire! Justiția Lui, deși bună, dreaptă, aduce prin aplicarea ei moartea, anihilarea totală a omenirii, creația mult iubită a lui Dumnezeu! Așa este și în cazul aplicării justiției clasice, retributive cum mai este denumită de specialiști. Profund conflictul acesta și aprope imposibilă soluția. Şi cu totul genial, Dumnezeu găsește soluţia! A trimis un MEDIATOR! Şi nu unul oarecare ci însuşi Fiul Său!
Isus, Marele Mediator, plin de iubire atât pentru Dumnezeu cât şi pentru noi oamenii a făcut cea mai extraordinară „şedinţă de mediere” şi a găsit cea mai bună soluţie care să împace toate părţile aflate în conflict! A împăcat dreptatea şi justiţia lui Dumnezeu împlinind Legea până la capăt şi a suferit osânda legii. A luat asupra Lui toată vina noastră şi murit în locul nostru, plătind preţul păcatului nostru al tuturor de la Adam până la noi şi mai departe. Omenirii, prin moartea Lui i-a dăruit posibilitatea de restaurare a relaţiei cu Dumnezeu şi promisiunea vieţii veşnice. Şi nu numai…. A făcut şi un Nou Legământ bazat pe jertfa Lui înlocuitoare. I-am spune noi, un magnific ACORD DE MEDIERE. Şi acesta a fost, este și cu siguranţă va fi respectat de toate părţile pentru că au numai de câştigat! Atât Dumnezeu cât și oamenii.
În concluzie, este logic şi de înţeles de ce Isus nu s-a dus la şedinţa de informare cu privire la mediere așa cum a susținut o doamnă avocat foarte potrivnică ideii de mediere.
Isus Cristos:
–          Cunoaşte totul cu privire la mediere, este ideea şi invenţia Lui fiind însuși Mediatorul
–          A fost trimis să primească în locul nostru pedeapsa pentru păcat, mediind astfel conflictul dintre Dumnezeu și Omenire
–          Conflictul mediat nu era între Isus și Sinedriul de la Ierusalim ci între Dumnezeu si Om.
–          Și nu în ultimul rând, în vremea aceea nu exista Legea Medierii. Cu certitudine dacă ar fi fost o astfel de poruncă, Iisus ar fi împlinit-o. A făcut așa cu toate poruncile din vremea Lui.
Nu cred că are vreo legătură cu mânia Creatorului. Tocmai pentru a potoli această mânie a venit El să medieze în lumea noastră!
Mai mult, Isus urăşte conflictul şi escaladarea lui (aduceţi-vă aminte cuvintele lui Iisus „Luca 6:29 – Dacă te bate cineva peste o falcă, întoarce-i şi pe cealaltă. Dacă îţi ia cineva haina cu sila, nu-l opri să-ţi ia şi cămaşa”).  Dacă oamenii ar fi ascultători de Dumnezeu, atât noi mediatorii cât și  avocații (poate chiar mai mult decât noi), procurorii și judecătorii ar trebui să ne căutăm altă profesie. Isus ne iubeşte atât de mult pe noi, oamenii şi iubeste atît de mult medierea încât ultima lui poruncă înainte de Inălţare a fost, parafrazez originalul Evangheliei după Matei 28:19-20 „în timp ce vă trăiți viața, prezentați acest Acord de Mediere care este Vestea Bună, lumii întregi  și faceți ucenici, apoi învățați-i să păzească toate poruncile Mele”.
Cred că în acest moment Dumnezeu are chiar o mare bucurie pentru faptul că unii dintre dvs. juriști, judecători și avocați, dincolo de interese și orgolii personale sau de castă, s-au lăsat călăuziți de El și au îmbrățișat această idee venită de Sus, dând poporului român una dintre cele biblice porunci: MERGEȚI ȘI VĂ INFORMAȚI DESPRE MEDIERE!   Și apoi decideți, luați hotărâri în cunoștință de cauză! Aveți voință liberă! Nici măcar Dumnezeu nu obligă pe nimeni să parcurgă o procedură de mediere! Însă Dumnezeu atunci când a fost parte în conflict a spus DA medierii!
Fie ca bunul Dumnezeu, atunci când suntem puși față în față cu conflictul să ne dea tuturor gândul cel bun, cel aducător de pace și liniște sufletească!
Cornel Teban,
Mediator http://www.medierea-conflictelor.com/1195dumnezeu-si-medierea

(Visited 81 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns