Press "Enter" to skip to content

Medierea – o solutie mai ieftina de solutionare a conflictelor intre asiguratori

M P 0

Incepand de anul viitor, conflictele in care sunt implicati asiguratorii se vor solutiona numai dupa ce partile implicate vor fi informate cu privire la avantajele utilizarii medierii. Printre acestea se afla economia de timp si de bani, precum si solutionarea conflictului printr-o forma in care ambele parti au de castigat. Despre toate acestea s-a discutat in cadrul unui seminar organizat ieri de CSA – Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, “Medierea in asigurari”.

“Medierea va ieftini procesele de solutionare a conflictelor, desi in acest moment este greu sa facem estimari concrete, pentru ca nu este o practica prea des intalnita in piata romaneasca de asigurari. Insa ne dorim sa fie folosita din ce in ce mai des, in special pentru ca este o solutionare prin care ambele parti au de castigat”, a declarat, pentru XPRIMM TV, Albin BIRO, Membru al Consiliului CSA.

“In domeniul asigurarilor sunt foarte multi cei care au absolvit cursurile de mediere, insa aceasta solutie nu a fost suficient promovata pana acum. Cu toate acestea, o astfel de solutionare a conflictelor nu poate aduce decat o imbunatatire a relatiei asigurator – asigurat. In plus, solutionarea amiabila este de pana la trei ori mai ieftina decat solutionarea in instanta a conflictelor care implica societati de asigurare”, a adaugat Albin BIRO.

Prezent la eveniment, Constantin ROTARU, Mediator si Presedinte al Asociatiei de Mediatori din domeniul Financiar Bancar (FINBAN), a explicat in ce consta concret procesul de mediere si ce beneficii aduce societatilor financiar-bancare odata ce ajung sa o utilizeze mai des.

“Sunt din ce in ce mai multe cazuri in care judecatorii trimit partile implicate in conflicte spre mediere, aceasta solutie luand amploare si in mediul de afaceri. Legea 115, care s-a aprobat in vara aceasta si care modifica Legea 192/2006, obliga partile aflate in disputa sa solicite informarea privind medierea inainte de a merge in instanta. Aceasta inseamna ca vor afla care sunt avantajele pe care le au daca folosesc medierea in loc de a merge in instanta”, a declarat Constantin ROTARU.

“Medierea este o negociere controlata, care merge pe principiu win – win. Procesul este mai ieftin, aduce economie atat de bani, cat si de timp. Intrarea in mediere presupune ca partile decid singure asupra limitelor negocierii si concluziilor acestora. Totodata, decizia pe care o iei in urma medierii este definitiva, pentru ca ai luat-o de bunavoie, in cunostinta de cauza”, a concluzionat acesta.

Scopul seminarului organizat ieri de CSA a fost acela de a face cunoscuta medierea, ca metoda alternativa pentru solutionarea litigiilor dintre asiguratori, reasiguratori, intermediari in asigurari si/sau in reasigurari si asigurati/pagubiti/petenti, conform dispozitiilor legale in vigoare.

(Visited 51 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns