Press "Enter" to skip to content

Medierea. Obligatorie sau voluntara?

M P 0

Medierea este obligatorie din respect pentru noi!

Parerile sunt pro si contra. Firesc pentru ca suntem fiinte individuale, care avem experiente proprii si gandim pentru noi insine.

Legea spune ca medierea este voluntara, dar tot ea ne permite sa hotaram pentru noi in cadrul medierii, cum consideram ca e mai bine in acea situatie, tinand cont de acele aspecte ale vietii noastre care ne caracterizeaza si ne intregesc ca oameni (afecte, sentimente, morala, bunatate, intelegere, acceptare). Asa ca, in aceste randuri, voi proceda ca in mediere.

O sentinta data de cineva din afara noastra este legala, fara a acoperi insa ceea ce conteaza cu adevarat pentru noi. O hotarare de divort in care scrie ca este desfacuta casatoria ne spune doar ca in fata legii nu mai suntem sot si sotie si cu siguranta nu ne spune si nu ne poate obliga sa nu mai simtim iubire, dor, melancolie, regrete, speranta. Legal suntem liberi sa facem ce vrem, moral, ne ducem obligatiile si experientele rezultate din casnicie mai departe.

Exista legi care obliga parintii sa-si intretina copiii, fara a exista legi care sa oblige copiii sa-si ingrijeasca parintii. Cu toate astea, copiii vad de parintii lor. Pentru ca asa considera ei ca e moral. Asa vor ei. Exista insa parinti care isi abandoneaza propriii copii. Nu e nici legal, nici moral, dar reprezinta vointa lor. Asa vor ei.

Ne dorim sa traim o viata frumoasa, in liniste, iar cand apare un conflict in relatiile noastre ne simtim amenintati, pierdem controlul asupra situatiei si ne speriem. Ajungem sa ne aparam atacand. Ne consumam energia, timpul, banii, sanatatea, pacea sufletului si ne irosim viata in lupta pentru linistea noastra, pe care o meritam.

Acum se poate si altfel. In mediere partile se percep si se trateaza ca persoane in intregul lor. Au libertatea de a vorbi despre ce le doare cu adevarat, au siguranta ca eu, mediatorul, le ascult, ca tot ce discutam ramane in biroul mediatorului. Dupa ce isi descarca povara de pe suflet si minte, pot gasi cea mai buna solutie a situatiei in care sunt.

Informarea privind procedura si beneficiile medierii este GRATUITA. Dupa ce o persoana ajunge sa stie de existenta acestei solutii alternative de rezolvare a conflictelor de interese, este alegerea ei daca merge mai departe pe acest drum.

Mediatorul este “angajatul” tuturor partilor care intra in mediere. Fiind o persoana din afara, neimplicata emotional si fara interes propriu in cauza, comunicarea mediatorului cu partile este directa, iar in comunicarea dintre parti este intermediarul care ii ajuta sa se inteleaga reciproc si sa isi rezolve neintelegerea. Mediatorul este neutru si impartial.

Medierile sunt private, au loc la orele si zilele stabilite de comun acord intre parti si mediator, tinand cont de programul fiecaruia. Discutiile sunt informale, mediatorul nu judeca partile, nu are nevoie de martori. Conflictele se rezolva in 2-3 sedinte de mediere sau chiar una. Parti care au fost in proces 2 ani de zile (17.520 ore de griji si neliniste) au ajuns la acord dupa 2 sedinte (5 ore). Parti care riscau sa stea, nu se stie cat timp, in proces, fara sa se poata bucura de dreptul si bunul lor, au ales medierea si in 2 saptamani au avut bucuria de a reveni la viata lor. Mai linistiti, mai buni. Si asta cu costuri stiute de la inceput si in timpul dorit de ei.

Daca avem o neintelegere sau un conflict cu cei apropiati sau dragi noua, cu partenerul de afaceri, seful de la serviciu sau colegul de munca, depinde doar de noi, de increderea in noi si vointa noastra personala de a rezolva situatia prin mediere. Medierea ofera avantaje celor care apeleaza la ea. Unele sunt financiare, altele nu pot fi evaluate in bani (sanatate, timp, liniste, multumire, relatii bune), dar contribuie la calitatea vietii noastre si mai ales, reprezinta ceea ce vrem noi. Vointa noastra se regaseste in acordul de mediere.

Eu, mediatorul, nu vand vise si sperante ci va daruiesc ocazia de a ajunge la ele si a le trai.
Legal, medierea este voluntara.
Moral, din respect pentru noi si viata noastra, este obligatorie.

Anca Lucia STANCU, mediator http://www.juridice.ro/231930/medierea-obligatorie-sau-voluntara.html

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

(Visited 39 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns