Press "Enter" to skip to content

Medierea opereaza şi în penal

M P 0

Puşi la colţ de către judecătorii Curţii Constituţionale, care au desfiinţat obligativitatea informării, mediatorii şi-au găsit un important sprijin tocmai de la un magistrat clujean, specializat în domeniul penal. Daria Adina Lupea Aghiniţă a susţinut unul din cele mai importante evenimente publice ale mediatorilor şi a acceptat o scurtă discuţie, despre interferenţa celor două meserii, care au acelaşi scop, împărţirea dreptăţii. Interviul face parte dintr-un proiect finanţat cu fonduri europene al Asociaţiei Profesioniştilor din Presa Clujeană şi Consiliului Judeţean Cluj, “Femeia în viziunea mass- media- factor de echilibru şi egalitate”.

Reporter: Un magistrat se expune arareori în afara sălii de judecată. Sunteţi prezentă la evenimentul naţional al mediatorilor, organizat de Lucia Stancu de la Asociaţia Mediere Net şi pe lângă suportul tehnic le aduceţi şi un sprijin ştiinţific. Medierea şi magistraţii nu ar trebui să fie într-o relativă rivalitate pentru clienţii justiţiabili?

Adina Lupea Daria Aghiniţă; Judecătorii nu vor fi niciodată supăraţi pe mediatori că le iau procesele.

Reporter: Poate avocaţii să aibe mici rivalităţi.

ALDA: Sunt şi avocaţi mediatori. Nu este o competiţie între bresle, medierea este o alternativă a proceselor.

Rep: Nu doar că sunteţi aparent o intrusă între mediatori, dar mai sunteţi şi penalistă. Se poate vorbi deja de mediere în penal? A început doar în materiile civile şi comerciale.

Împăcarea părţilor ar putea fi mediată până la finalul procesului

ALDA: Acordul de mediere de împăcare a părţilor şi retragerea plângerii a intervenit, din câte ştiu eu şi în procesul penal. Infracţiunile de lovire, vătămarea corporală, abandonul de familie sunt pretabile medierii. O instituţie total diferită de împăcarea părţilor şi retragerea plângerii. Împăcarea părţilor este definitivă şi necondiţionată, pe când în acordul de mediere poţi negocia condiţiile împăcării.

Rep: Când poate interveni împăcarea între părţi?

ALDA: Suntem chiar în preajma unei noutăţi, Curtea de Apel Bucureşti a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca să dea o interpretare unitară acestei chestiuni, privind posibilitatea intervenirii acordului de mediere pe tot parcursul procesului penal, până la rămânerea definitivă a soluiei. În acest moment procesul penal încetează doar dacă împăcarea părţilor survine la poliţie, la parchet sau în camera preliminară, până la citirea actului de sesizare a instanţei. Practica Înaltei Curţi în astfel de situaţii este de a solicita curţilor de apel un punct de vedere.

Rep: S-a cerut şi la Cluj un astfel de punct de vedere?

ALDA: Da, magistraţii Secţiei penale a Curţii de Apel Cluj au decis în unanimitate în această săptămână, să trimită Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie un punct de vedere în sensul că acordul de mediere între părţi să poată interveni pe tot parcursul procesului penal. Acesta ar fi un un argument important în favoarea medierii.

Rep: Revenind la durerea mediatorilor, alegerile Consiliului de Mediere, procesul electoral ar putea fi inutil? Aţi emis un punct de vedere interesant, spuneaţi că ar putea exista un vid de putere, după suspendarea mandatului actualei conduceri a forului suprem al mediatorilor.

ALDA: Decizia Curţii Constituţionale de suspendare a conducerii Consiliului de Mediere a survenit în 4 decembrie 2014, iar legiuitorul avea la dispoziţie 45 de zile pentru a pune în acord dispoziţiile Constituiei cu legea de organizare. În acest moment mandatul conducerii este suspendat, fiind permis doar actul de adminsitrare şi conservare, cum ar fi organizarea alegerilor. Dacă până la 10 martie nu se pun în acord, la data de 10 martie încetează de drept mandatul conducerii, care prinde alegerile în plin proces electoral. Alegerile pentru noul Consiliu de Mediere se desfăşoară în perioada 5-15 martie. O situaţie pe care legiuitorul nu a prevăzut-o, privind investirea noului Consiliu de Mediere, în condiţiile în care vechea conducere îşi va înceta mandatul.

Rep: Ce explicaţie aveţi pentru faptul că avem foarte multe doamne în roba de magistrat, peste 70 la sută, dar şi mediatori, pentru 60 la sută?

ALDA: O posibilă explicaţie o văd în faptul că dreptul, dincolo de rigorile legii, exactitatea dreptului penal, este în zona civilă de o paletă de interpretare fantastică, o activitate de creaţie. Cei care urmează Dreptul sunt în marea lor majoritate absolvenţi de profil uman, unde sunt în special fete, ar putea fi o explicaţie.

Sursa:http://www.oradestiri.ro/mediatorii-au-gasit-sprijin-la-magistratul-penalist-daria-adina-lupea/#.VPyfkvmsWuJ

(Visited 69 times, 1 visits today)

Comments are closed.