Press "Enter" to skip to content

MEDIEREA PRIVITĂ DE MEDIATOR

M P 0

Imposibilul nostru poate fi posibilul lor! Iată frumusețea medierii, văzută prin ochii părților, persoanaje reale, cu nevoi, sisteme de valori și referință diferite între ele dar și de ale noastre. Linia de demarcație dintre insuficientul nostru și suficientul lor este poziționată neașteptat, ceea ce face din fiecare mediere un lucru diferit de orice altceva întâlnit până atunci. Complexitatea și unicitatea personalității umane ne îndepărtează de sentimentul de déjà vu. De fiecare dată este altfel, surprinzător…de altfel!

Dependenții de rutină și certitudini, nu s-ar simți confortabil în scaunul de mediator. Acesta este croit pentru cei care savurează spontaneitatea și impredictibilitatea ascunsă în relațiile interumane. Uneori, medierea se confundă cu actul artistic în care cu excepția superficialității, este permis orice. Limitele din mediere sunt cele personale și cele regăsite în canoanele profesionale și cele legale.

În mediere, nu putem mima empatia, fără ca aceasta să se întoarcă împotriva noastră. Nici interesul, seriozitatea sau buna creștere, nu putem înlocui cultura generală cu autosuficiența, nu putem construi, dărâmând. Și cu siguranță, nu ne permitem nici măcar să ciobim sau zgâriem oglinda în care se reflectă încrederea părților în noi. Pentru ca imaginea rămasă, va deveni aliatul unei probabile neînțelegeri.

Mirajul atotcunoașterii nu va avea ce să caute în mintea mediatorului. Tentația de a fi un om obișnuit, care are păreri și dorește să le facă auzite și împărtășite nu are loc în mediere. Aceasta trebuie înlocuită cu deprinderea de a uni, în mod migălos și nevăzut, toate acele linii care stau în spatele construirii unui acord. Nu există formule matematice infailibile sau instrumente materiale de măsură pentru asta. Există doar posibilități aparent imposibile, transformate în posibil, cu ajutorul celui care are drept scop reinventarea consensului!

Și..DA! Medierea nu este pentru oricine, este doar pentru cei ce pot să o transforme în artă. În arta imposibilului devenit posibil!

Zeno Șuștac http://www.sustac.ro/index.php/comunicare/opinii/144-medierea-arta-posibilului-privita-de-mediator

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

(Visited 14 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns