Press "Enter" to skip to content

Medierea vă poate ajuta să scăpaţi de ani grei de procese

M P 0

* şedinţele de informare privind medierea au devenit obligatorii, iar ieşenii au început să treacă pragul celor specializaţi în astfel de rezolvări ale conflictelor * chiar şi un violator doreşte să se împace astfel cu victima sa! * din vară, cei care refuză să apeleze întâi la mediator nu vor avea nicio şansă la proces 

Din 15 februarie, ieşenii dornici să se judece trebuie să treacă întâi pe la mediator, pentru şedinţe de informare. Acesta este personajul cheie pentru soluţionarea conflictelor pe cale amiabilă. Mediatorul facilitează negocierile şi sprijină părţile să-şi rezolve conflictul, prin obţinerea unei soluţii reciproc convenabile, eficiente şi durabile. Pentru serviciile sale, primeşte un onorariu, iar la finalul negocierilor, încheie un acord de mediere.

Sunt obligaţi de acum să treacă pe la mediator cei care au probleme în domeniul posesiei, al grăniţuirii, al strămutării de hotare, al raporturilor de vecinătate sau malpraxisului. Tot la mediator se va discuta despre continuarea căsătoriei, partajul bunurilor, exerciţiul drepturilor părinteşti, domiciliul copiilor şi contribuţia părinţilor la întreţinerea lor, dar şi probleme ce ţin de protecţia consumatorului, cum ar fi paguba produsă prin cumpărarea unui produs sau a unui serviciu defectuos, nerespectarea clauzelor contractuale sau existenţa unora abuzive. Pe aceeaşi cale pot fi rezolvate litigiile de muncă şi cele civile cu valoarea sub 50.000 lei.

Cu violul, la mediator

Dintre cauzele penale, sunt vizate numai acele încălcări ale legii unde acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, iar împăcarea înlătură răspunderea penală, cu condiţia ca victima să fie de acord să participe la şedinţa de informare împreună cu făptuitorul. Printre infracţiunile vizate sunt cele de vătămare corporală, lovire, abuz de încredere, abandon de familie, distrugere sau viol. Tocmai un asemenea caz a ajuns pe masa unui mediator ieşean. „Într-adevăr, am pe rol o astfel de situaţie. Abia am făcut însă invitaţiile şi urmează să vedem dacă victima e de acord. Totul depinde de părţi, ele aleg. În primul rând, să vedem dacă se vor hotărî să vină împreună. În cazul violurilor se urmează aceleaşi proceduri prevăzute de legea medierii pentru toate celelalte conflicte. Invitaţiile sunt standard”, ne-a spus mediatorul Ioan Lăcătuşu.

A crescut numărul  celor care nu vor proces

 

Trecând pragul mediatorilor, ieşenii află la ce se pot aştepta. „Oamenii vin la aceste şedinţe, iar noi îi informăm, le explicăm principiile şi avantajele procedurii. Ei constată astfel că e mai uşor decât în instanţă”, ne-a spus mediatorul Mara Ochiroş.

Ieşenii par interesaţi de posibilitatea de a ocoli instanţele. „Noi aveam şi înainte medieri, dar după 15 februarie numărul lor a crescut substanţial – de la două acorduri pe lună, la două-trei pe săptămână. Am avut multe medieri privind desfacerea căsătoriei , partajul bunurilor, grăniţuiri, drept comercial, litigii de muncă, restituirea unor împrumuturi”, a adăugat dna Ochiroş.

Şedinţe gratuite

Pentru aceste informaţii, ieşenii nu trebuie să scoată bani din buzunar.„Şedinţele de informare sunt gratuite. La final, oamenii primesc un certificat şi acum suntem în această fază, a trimiterii certificatelor către instanţă. Ieşenii care au cerut informaţii de la noi nu au fost trimişi de judecători, ci au venit din proprie iniţiativă. Mulţi par încântaţi de idee – termenele sunt mai scurte, nu stai prin tribunale cu anii, nu plăteşti taxe de timbru… Dacă se ajunge la mediere, depinde însă de caracterul omului. Unii sunt mai colerici, nu acceptă, alţii ar vrea o înţelegere”, ne-a spus mediatorul Ioan Cosmin Apetrei.

Există însă şi excepţii de la regula gratuităţii. Dacă la mediator vine doar o parte, care nu poate să asigure prezenţa celeilalte, se va proceda la convocarea ei, pe cheltuiala omului. „În situaţia în care o parte se prezintă la mediator şi îi solicită acestuia declanşarea procedurii de mediere, mediatorul va proceda în baza unui contract la invitarea celeilalte părţi. În această situaţie, mediatorul este îndreptăţit să solicite onorariu şi cheltuieli ocazionate în derularea procedurii de pregătire a medierii”, se arată în Ghidul medierii.

Din august, fără adeverinţă pierzi procesul

Din august, cei care se vor feri de mediator vor plăti scump pentru asta.„Instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea”, a precizat dna Ochiroş.

Deocamdată, această prevedere nu se aplică. Totuşi, potrivit Noului Cod de Procedură Civilă, judecătorii îi vor putea amenda cu sume cuprinse între 100 şi 1.000 de lei pe cei care refuză să se prezinte la şedinţa de informare. Rămâne însă de văzut cât de mult va scădea şi numărul proceselor. (Ştefana Czeller)http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/Moldova/medierea-va-poate-ajuta-sa-scapati-de-ani-grei-de-procese–70825.html

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

(Visited 29 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns