Press "Enter" to skip to content

Michael Leathers, membru in Consiliul Director al Institutului International de Mediere

M P 0

Asemeni personajelor din filmul aparut in 1966, si in ADR (Metode Alternative de Rezolvare a Disputelor) exista un Bun, un Rau si un Urat. Cu o Viziune si un plan de Actiune exista sansa ca in 2020 lucrurile sa arate mult mai bine ca acum in realitate, nu doar in filmele in care cel Bun invinge.

„Fara un alt Big Bang, care sa pulverizeze atitudinile si modul de lucru din secolul 20, medierea nu va reusi nicaieri sa se ridice la adevaratul potential.” Este convingerea lui Michael Leathers, membru in Consiliul Director al Institutului International de Mediere, exprimata la inceputul lunii octombrie a acestui an la Conferinta „Cei 5 C ai ADR”, de la Singapore. In prezentarea sa, Michael Leathers face aceasta analogie intre celebrul film „Il buono, il brutto, il cattivo” si domeniul ADR.

Identifica 10 elemente Bune, 10 elemente Rele si 10 elemente Urate ale Metodelor Alternative de Rezolvare a Disputelor. Stabileste apoi care este Viziunea ce trebuie urmata pana in 2020 si incearca sa schiteze pasii ce ar trebui urmati pentru ca aceasta viziune sa se materializeze.

„Medierea si celelalte proceduri de rezolvare consensuala vor fi principalele cai de evitare, diminuare sau rezolvare a conflictelor in lume.” Aceasta simpla Viziune nu isi gaseste locul in domeniul ADR, potrivit lui Michael Leathers. Poate ca este in mintea oamenilor, dar acestia nu si-o insusesc pentru ca nu a fost identificat planul corect de Actiune. De aceea, Viziunea ramane la stadiul de visare cu ochii deschisi. Pentru a deveni realizabila, Actiunea corecta trebuie sa fie identificata si adoptata de cat mai multi.

Domeniul ADR sufera in prezent de o lipsa unei strategii la nivel global. „Nimeni nu reuseste sa anticipeze viitorul si tendintele sale. Exista Bine, Rau si Urat in ADR. Iar Raul si Uratul pot fi schimbate. Pentru asta profesionistii au nevoie de o Viziune comuna si de o agenda de Actiune comuna”, spune Michael Leathers. Primul pas este constituirea unei retele globale de organizatii nationale ale acestei profesii. Aceste organizatii vor stabili standarde profesionale, un Cod Etic credibil, vor stimula cercetarea si vor genera statistici relevante. Foarte importat este sa faca si promovarea profesionista a tehnicilor alternative de rezolvare a disputelor in randul oamenilor.

Daca se va trece de la starea de latenta existenta acum la un plan de Actiune care sa materializeze Viziunea, vor aparea in mod sigur si beneficiile, crede Michael Leathers.

 

Beneficii pana in 2020

– ADR va deveni o profesie cu adevarat recunoscuta la nivel international.

– Comunitatea, mediul de business si alte entitati care au folosit ADR vor recunoaste si vor respecta aceste practici pentru calitatea si capacitatea de a raspunde la nevoile acestora.

– Partile unei dispute vor apela la un reprezentant neutru care sa le rezolve conflictul si care sa le negocieze contractele.

– Partile vor apela la tehnicile ADR, inclusiv medierea, pentru a face intelegerile.

– Va exista o mai mare utilizare a altor tehnici ADR de catre institutiile de arbitraj, datorita unor clienti tot mai bine informati si cu asteptari mai ridicate.

– Respectul in crestere fata de meditori si alti profesionisit in solutionarea problemelor va determina o utilizare mai intensa a medierii de catre guverne, la nivel politic, in probleme ce privesc dispute intre stat si investitorii privati, in cadrul Natiunilor Unite si Organizatiei Mondiale a Comertului, precum si in alte dispute ce privesc drepturile omului si responsabilitatea corporatista.

– Vor aparea negocieri bazate pe tehnici avansate si tot mai complexe.

– Vor exista tot mai multe cazuri pentru profesionistii in rezolvarea disputelor, pe masura ce partile vor dori sa-si diminueze riscurile si costurile.

– Litigiile vor deveni noul tel al Metodelor Alternative de Rezolvare a Disputelor.

(Visited 21 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns