Press "Enter" to skip to content

O sansa pentru minorii care comit infractiuni – medierea

M P 0

Conditiile legale pentru minorii care comit infractiuni sunt din ce in ce mai aspre asa cum reiese din modificarile aduse de Noul Cod Penal. Daca pana acum mustrarea era acceptata ca si masura impotriva minorilor acuzati de fapte penale, de acum internarea intr-un centru de detentie este prevazuta mult mai explicit in special pentru minorii cu varste intre 16 si 18 ani. Mai multe pe aceasta tema puteti afla de aici:

Cum sunt pedepsiti minorii care comit infractiuni ?

Cu toate acestea, exista si o a doua sansa pe care legiuitorul o ofera in anumite conditii minorilor acuzati de comiterea unor infratiuni – medierea.

Medierea infractiunilor comise de minori este cunoscuta ca avand un grad de dificultate ridicat tinandu-se cont de conditiile speciale pe care legea le prevede cauzelor cu minori. Participarea minorilor la mediere se poate face numai impreuna cu parintii si/sau avocatul, iar obligatiile asumate in acordul de mediere trebuie insusite deopotriva de parintii care raspund odata cu minorul de ducerea la indeplinire a acestora. Cu toate ca cele mai frecvente infractiuni comise de minori sunt, furtul, distrugerea si lovirea, medierea pentru cauzele cu minori este posibila pentru oricare din faptele pentru care se aplica medierea in general. Lista infractiunilor pentru care este posibila medierea o gasiti aici:

Infractiuni la care se aplica medierea

Ce efecte produce medierea penala pentru cauzele cu minori?

Cadrul legal al medierii penale este acelasi, iar intelegerea partilor consemnata in acordul de mediere poate conduce la inlaturarea raspunderii penale, a cercetarii penale, sau, dupa caz a judecarii dosarului penal, minorul acuzat nemaiavand nici macar cazier judiciar in conditiile in care medierea are loc  si se concretizeaza intr-o intelegere reciproc avantajoasa a partilor.

Trebuie stiut ca simpla contactare a unui mediator nu este suficienta. Important este ca partea vatamata sa accepte medierea, sa agreeze o intelegere cu minorul si reprezentatii sai legali si sa semneze aceasta intelegere in documentul obtinut gratie procedurii de mediere. De aceea alegerea unui mediator cu experienta in domeniul penal poate creste sansele minorului acuzat de fapte penale.

Dincolo de particularitatile specifice medierii cauzelor penale cu minori, informatiile despre mediere in penal gasite pe acest site va pot ajuta sa va faceti o imagine completa asupra procedurii de mediere si a efectelor pe care acestea le produce.  Deasemenea, intelegand incarcatura emotionala pe o genereaza suspectarea unui minor de savarsirea unor fapte penale ne aratam disponibilitatea de a raspunde intrebarilor dumneavostra la tel 0768.511.900.

Pentru a intelege mai bine ce efecte produce medierea dosarelor penale am postat un exeplu concret:

ex: Efecte mediere penala

Desemenea, consider ca va pot fi de ajutor si postarile:

Se poate mediere pentru viol?

Mediere pentru infractiunea de furt- scapa de dosar penal

Impacare la mediator pentru lovire sau alte violente

Dreptul la mediere

Furtul din magazine – pedeapsa – consecinte- mediere

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu -0768.511.900

(Visited 536 times, 1 visits today)

Comments are closed.