Press "Enter" to skip to content

Onorariu mediator, tarife mediere

M P 0

Onorariile se stabilesc de la caz la caz, de comun acord cu partile, in functie de durata de solutionare, complexitatea cazului ori numarul partilor implicate.

Partile care doresc medierea pot beneficia si de ajutor public judiciar in conditiile legii.
Astfel, pot fi stabilite onorarii orare ce pot fi sau nu completate cu onorarii de succes:

– onorariul orar – este reprezentat de o suma fixa, pentru o sedinta de mediere.

-onorariul de succes – poate fi reprezentat, spre exemplu, de un procent din valoarea bunurilor ce fac obiectul medierii, in ipoteza in care partile ajung la un acord amiabil asupra tuturor aspectelor aflate in divergenta.
– onorarii in suma fixa pentru intreaga procedura de mediere.

 

Cine plateste onorariul mediatorului?

– de regula, partile conflictului, in mod egal, la momentul incheierii contractului de mediere;

– de comun acord, partile pot conveni si altfel.

 

Ajutorul public judiciar privind sumele acordate cu titlu de onorariu de mediator. (Reduceri, scutiri, reesalonari.)

 

Potrivit art. 20 din OUG. 51/2008 privind ajutorul public judiciar, persoana care indeplineşte condiţiile prevazute la art. 8 alin. (1) sau (2) din prezenta ordonanta, va putea beneficia de restituirea taxelor de timbru si a sumelor acordate cu titlu de onorariu de mediator, daca se vor incadra in conditiile stabilite de art. 8 din OUG 51/2008 si, foarte important, daca vor apela la mediere inainte de declansarea procesului civil dar si dupa declansarea acestuia, dar inainte de prima zi de infatisare.

 

Astfel, beneficiaza şi de restituirea sumei platite mediatorului cu titlu de onorariu:

– persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.

–  daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proporţie de 50%.

– ajutorul public judiciar se poate acorda şi in alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru in care acesta işi are domiciliul sau reşedinţa obişnuita şi cel din România.

Ajutorul public judiciar se poate acorda in formele prevazute de art. 6 din aceeasi ordonanta.

 

Important. Pentru a beneficia de toate aceste facilitati conferite de lege privind ajutorul public judiciar, vom asigura clientilor nostri asistenta juridica de calitate prin colaborarile cu anumite cabinete de avocat specializate pe diferite domenii de activitate.
Observatii.

 

* O sedinta de mediere poate dura 2 – 4 ore.

* In cele mai multe cazuri, medierea se finalizeaza intr-o singura sedinta.

 

(Visited 135 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns