Press "Enter" to skip to content

Pe scurt despre mediere

M P 0
O gândire practică ne dezvăluie caracterul negativ al conflictelor, de orice natură ar fi acestea. Într-o situație conflictuală, efectele asupra părților implicate pot fi devastatoare și societatea care a găzduit astfel de situații poate suferi o dezvoltare nefastă. Medierea vine în întâmpinarea conflictelor și încurajează o rezolvare mai rapidă, mai economică și mai avantajoasă decât oricare altă formă de gestionare a acestor situații.
Mediatorul are obligația etică de a nu influența părțile în găsirea unei anumite soluții pentru rezolvarea conflictului în cauză, ajutându-i pe cei implicați să identifice propriile soluții, reciproc avantajoase. Rolul mediatorului în gestionarea unui conflict trebuie să fie imparțial, neutru și confidențial, atât față de părțile participante cât și față de terți.
 Un avantaj imediat oferit celor care aleg medierea este identificarea factorilor reponsabili de situația conflictuală și evitarea acestora pe viitor. Prin natura meseriei, mediatorul nu va oferi soluții însă are obligația de a ajuta părțile să comunice într-un mod productiv și eficient, astfel încât rezolvarea conflictului să fie găsită chiar de cei implicați.
  Soluția poate fi găsită chiar în enunțarea conflictului, însă starea emoțională a părților implicate nu le permite identificarea acesteia, fiind nevoie de un mediator detașat emoțional de situația respectivă care să ajute părțile să observe cele mai bune variante și cel mai elegant mod de stingere a unui conflict.
  Dreptul de a apela la justiție nu este îngrădit de participarea la mediere, părțile își pot continua căutarea soluțiilor în instanță atunci când medierea nu le-a întâmpinat așteptările, dar să nu uităm că medierea este confidențială, te ajută să economisești taxa de timbru și te scutește de termenele lungi care pot duce chiar la ani de așteptare până la pronunțarea unei sentințe și care nu are cum să satisfacă ambele părți aflate în conflict, așadar va exista întotdeauna o parte care va face recurs.

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site .

Mediator Petru Mustateanu- Bucuresti 2014

(Visited 28 times, 1 visits today)

Comments are closed.