Press "Enter" to skip to content

Peste 90% dintre cazurile ajunse la mediatori – soluţionate prin acord

M P 0

Peste 90% dintre cazurile care au ajuns în faţa mediatorilor s-au soluţionat prin acord total sau parţial, a declarat preşedintele Consiliului de Mediere, Dorin Bădulescu, într-un interviu acordat AGERPRES. ‘Din informaţiile pe care le deţinem până la acest moment pot să spun că peste 90%  intre cazurile care au ajuns în faţa mediatorului s-au soluţionat prin acord total sau parţial, deci înţelegerea totală sau parţială fiind o opţiune a părţilor garantează, din punctul meu de vedere, succesul medierii în România. În cazul înţelegerii totale părţile pot să rămână cu acordul de  mediere în formă scrisă, ca act sub semnătură privată, în cazul în care litigiul este pe rolul instanţei de judecată aceştia pot stopa procesul cu acordul total, ce este preluat în hotărârea de expedient pe care instanţa o emite sau se pot adresa notarului public, în vederea autentificării. În cazul  acordului parţial, dacă litigiul este pe rolul instanţei de judecată, acesta poate lua act în zona de înţelegere a părţilor, a precizat Bădulescu. El a spus că numărul mediatorilor autorizaţi din România depăşeşte 5.000 şi este în continuă creştere, având în vedere că numai în ianuarie şi februarie peste 1.200 de astfel de persoane au fost autorizate.
Dorin Bădulescu a menţionat că aproximativ 70% dintre mediatorii autorizaţi până în prezent au studii juridice.
Numărul celor cu studii juridice e în scădere, pentru că şi celelalte categorii de oameni au înţeles  utilitatea medierii în anumite domenii şi doresc să se specializeze ca mediator pe anumite zone. După cei cu studii juridice, din câte ştiu eu, sunt economiştii’, a mai spus preşedintele Consiliului de Mediere.
În opinia sa, viitorul medierii în România este ‘frumos’, pentru că această procedură tinde să schimbe mentalitatea conflictuală din trecut a românului cu una înclinată spre dialog, însă
sunt de făcut paşi importanţi în acest sens.
Peste 8.000 de cauze au fost scoase de pe rolul instanţelor prin mediere în 2012

Dorin Bădulescu a aratat ca in 2012 peste 8.000 de cauze au fost scoase de pe rolul instanţelor prin  mediere.’Pentru anul 2012 încă statistica nu este soluţionată, dar ne aşteptăm la un număr de peste 7.000, 8.000 de cauze rezolvate, dosare scoase de pe rolul instanţelor. O statistică nu avem până în prezent, dar se va realiza până la jumătatea anului acesta, este statistica privind cauzele care au fost soluţionate, conflictele ce au fost soluţionate şi s-ar fi putut transforma în dosare pe rolul instanţelor, dar care nu au mai ajuns acolo pentru că părţile au apelat mai întâi la mediere’, a menţionat Bădulescu.
El a spus că, de la an la an, numărul cauzelor ce au fost rezolvate prin încheierea unui acord de mediere a crescut de câte patru ori. ‘Din statisticile anilor anteriori, judeţele Galaţi, Buzău, Timiş, dar şi Bucureşti, la anumite judecătorii de sector sunt zone care se disting în spectrul medierii din România, unde s-a acţionat cu eficienţă mai mare’, a afirmat preşedintele Consiliului de Mediere.
Potrivit acestuia, acolo unde numărul de mediatori este mai redus, şi numărul de cauze ce ar fi putut fi rezolvate prin mediere este mai mic. El a dat ca exemplu judeţele Covasna, Harghita, Bistriţa.
‘Experienţele anilor anteriori ne-au arătat că sunt trei zone cu preponderenţă urmărite de mediere. Este vorba de zona de familie – divorţ, inclusiv partajul bunurilor comune, e vorba de partajele succesorale, zona de împărţire a averii succesorale rămase de pe urma unui defunct şi zona de litigii între profesionişti, în special acţiunile în pretenţii cu privire la anumite sume de bani datorate, neplătite la timp şi aşa mai departe. Aceste cauze reprezintă, cred, adunate, peste 60% din totalul celor ajunse la mediator, a adăugat preşedintele Consiliului de Mediere referitor la cauzele civile unde medierea a avut succes.

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

(Visited 45 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns