Press "Enter" to skip to content

Prezenta medicilor la sedintele de mediere

M P 0

Medierea in cazurile de malpraxis medicale prezinta beneficii de netagaduit prin scaderea costurilor gestionarii unor asemenea cazuri cat si prin reducerea erorilor medicale. Ceea ce lipseste insa medierii este prezenta la sedintele de mediere a doctorilor implicati.

Asa cum reiese din chiar definitia sa, medierea este o modalitate amiabila de solutionare a disputelor, alternativa la modalitatea de solutionare pe calea instantei de judecata.

Din participarile personale la medieri sau concilieri prealabile (da, se poate si fara mediere sa ajungi la o intelegere cu partea adversa) pot spune ca NICIODATA nu am vazut medicul participand efectiv la solutionarea pe cale amiabila a litigiului. Cred ca acesta ar trebui sa inceapa sa fructifice in favoarea sa principiul „reparatiei relatiei dintre persoane”, adica a relatiei dintre el si victima (sau familiei acestuia). Astfel medicul pierde ocazia de a obtine informatii de la pacient sau familia acestuia cu privire la procedura medicala ce a provocat prejudicii si astfel sa isi poata imbunatati practica medicala pentru a evita viitoare erori.

Acest lucru este foarte important mai ales daca avem in vedere confidentialitatea deplina a discutiilor ce au loc in cadrul medierii, aspect care nu poate fi neglijat, dar care este trecut cu vederea de catre medici in mod constant.

Exista o anume autosuficienta in randul medicilor care se considera profesionisti aproape perfecti, ca nu au nimic de invatat din reclamatiile facute de victime si ca discutiile cu victimele malpraxisului medical sunt inutile deoarece acestea din urma nu inteleg nimic din medicina. Indiferent de prejudiciul cauzat si de pretentiile victimei, medicii intotdeauna considera ca au lucrat corect si ca totul este o inventie a pacientului si a avocatului acestuia. Ca sa fim corecti pana la capat, uneori au dreptate, dar nu asa de des pe cat cred ei.

In practica, cand nu exista o participare nemijlocita a medicului, nu se pot obtine informatii importante de la pacient ce pot duce la evitarea viitoarelor erori medicale. Treaba avocatului este sa apere interesul clientului sau si nu sa perfectioneze medicul sub aspect profesional, insa medierea poate duce la imbunatatirea practicii medicale intr-un mod in care litigiile nu o vor face niciodata.

Motivele pentru care medicii lipsesc de la sedintele de mediere sunt multe, dar, in principal, se invoca programul deosebit de incarcat al personalului medical. Aspect pe care partile implicate il inteleg deplin mai ales in conditiile in care sistemul de sanatate functioneaza astazi.

Personal, cred ca exista si alte motive mai ales ca sedintele de mediere pot fi programate astfel incat sa participe si medicii, acest lucru fiind in interesul tuturor partilor implicate. Eu cred ca medicii sunt prea pasionati de munca lor sau poseda un ego mult prea mare si nu se simt bine atunci cand gresesc tocmai in domeniul in care sunt experti. Cred ca nu le este usor sa discute cu pacientii si incearca orice ca sa evite o asemenea “povara”.

De asemenea, am observat de-a lungul timpului ca nu exista nicio politica de incurajare a acestora de a purta aceste discutii din partea asiguratorilor, Colegiului Medicilor, directorilor de spitale si chiar din partea avocatilor apararii. Toti prefera un litigiu in instanta datorita costurilor mari ce le implica pentru reclamanti si pentru perioada lunga de timp in care un asemenea proces se poate solutiona irevocabil, ambele fiind importanti factori de descurajare a victimelor. Daca problema costurilor mai poate fi rezolvata prin diferite scutiri legale sau fundatii care se ocupa cu ajutorarea victimelor malpraxisului, cea privind durata proceselor nu poate fi evitata.

In cazul in care un medic este implicat intr-un caz de malpraxis ar trebui sa se gandeasca bine daca nu ar fi mai bine pentru el – ca persoana particulara si ca profesionist cu o reputatie de protejat in lumea medicala – sa participe la mediere si sa rezolve problema in mod amiabil si in deplina confidentialitate decat sa fie acuzat in mod public intr-o sala de judecata.

Mihai COSTACHE

(Visited 19 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns