Press "Enter" to skip to content

Rezolvarea culpei medicale prin mediere, o soluţie rapidă şi satisfăcătoare

M P 0

Elena Bustea: La nivel internaţional, există tendinţa de a soluţiona cazurile de culpă profesională prin perspectiva medierii
Procedura nu este de natură să stabilească culpabilitatea sau inocenţa părţilor, ci de a facilita dialogul între părţi
Un alt avantaj al reglementării cazurilor de malpraxis prin mediere este acela de a asigura confidenţialitatea, spune preşedintele Comitetului Naţional Român al UIA

Avocaţi, profesori universitari, medici-specialişti şi reprezentanţi ai companiilor de asigurări s-au întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute la Târgu Mureş pentru a discuta despre culpă medicală şi responsabilitatea în aceste cazuri.
Cea mai bună soluţie, a subliniat avocatul Elena Bustea, este medierea, procedură al cărei unic scop este facilitarea dialogului între părţi, nu stabilirea culpabilităţii sau a inocenţei părţilor.
“În calitatea mea de preşedinte al Comitetului Naţional Român al Uniunii Internaţionale a Avocaţilor (UIA), doresc să adresez mulţumirile şi felicitările noastre către UIA, pentru iniţiativa de a organiza acest seminar la Târgu Mureş, în România. Felicitările noastre se adresează în mod egal către comitetul ştiinţific şi comitetul de organizare a seminarului, către colegii Dragoş Chilea, Lucian Chiriac, din România, şi Jerome Cayol, din Franţa, în acelaşi timp ca şi către Universitatea Petru Maior din Târgu Mureş, fără susţinerea cărora organizarea acestui seminar n-ar fi fost posibilă”, a declarat avocat dr. Elena Bustea.
Seminarul “Culpă medicală şi responsabilitate”  a fost organizat la sfârşitul săptămânii trecute la Târgu Mureş de Uniunea Internaţională a Avocaţilor (UIA) şi Universitatea Petru Maior Târgu Mureş, subiectul fiind abordat de paisprezece vorbitori din mai multe ţări: Italia, Spania, Ungaria, Franţa, Grecia, Bahrein şi România (avocaţi, profesori universitari, medici – specialişti în ştiinţe medicale şi reprezentanţi ai companiilor de asigurări).

Schimbul de informaţii a fost benefic celor din domeniul malpraxisului

Schimbul de informaţii care a avut loc în cadrul acestui seminar, referitor la reglementarea juridică a responsabilităţii pentru culpa medicală, aspectele teoretice şi practice ale malpraxisului în ţările reprezentate de vorbitori, dar şi la raporturile dintre culpa medicală şi drepturile fundamentale sau responsabilitatea statului pentru culpa medicală, a fost benefic fiecărui participant la seminar, care lucrează în domeniul malpraxisului sau doreşte să se specializeze în această activitate.
“Se ştie deja că în ţările Uniunii Europene, ca şi la nivel internaţional, există tendinţa de a soluţiona cazurile de culpă profesională prin perspectiva medierii.
În prezent, conform Legii 95/2006 asupra reformei în domeniul sănătăţii, modificată şi completată prin Legea 220/2011, medicii sunt invitaţi să încheie o asigurare pentru cazurile de responsabilitate profesională, pentru pierderile cauzate de un act medical. În cazul în care asiguratul, asiguratorul şi persoana lezată se află în dezacord asupra vinei asiguratului, sumei sau modalităţii de plată pentru neajunsurile cauzate de un act de neglijenţă profesională, totul va fi reglat de un tribunal”, a mai spus Bustea.

Reglementările oferă o mai bună încredere în sistemul medical

În ceea ce priveşte specificitatea culpei profesionale – contrar altor categorii de conflicte -, aceasta face  ca medierea să fie soluţia cea mai potrivită pentru a pune capăt acestui tip de conflict.
“În contextul actual, soluţionarea cazurilor de culpă medicală prin mediere reprezintă o soluţie rapidă şi satisfăcătoare atât pentru victimele actului medical, cât şi pentru medici. Medierea nu este de natură să stabilească culpabilitatea sau inocenţa părţilor, ci de a facilita dialogul între părţi şi, în consecinţă, de a stinge litigiul pe cale amiabilă. Un alt avantaj al reglementării cazurilor de malpraxis prin mediere este acela de a asigura confidenţialitatea procesului în ansamblu, în măsura în care părţile doresc ca imaginea lor să nu fie afectată. Un lucru este sigur: reglementările privind culpa profesională sunt necesare, deoarece ele oferă o mai bună încredere în sistemul medical”, a încheiat avocat dr. Elena Bustea.

Cepoi: Asiguratorul de malpraxis va avea obligaţia să propună rezolvarea mai întâi pe cale amiabilă

Fostul ministru al Sănătăţii, Vasile Cepoi, a anunţat, în luna iulie că noul proiect al Legii Sănătăţii prevede că asiguratorul de malpraxis va prelua diferendul dintre pacient şi unitatea medicală şi va fi obligat să plătească şi despăgubiri morale, nu doar materiale.
“O altă noutate adusă de proiect este aceea că asiguratorul va avea obligaţia să propună rezolvarea neînţelegerilor mai întâi pe cale amiabilă”, spunea atunci Cepoi, explicând că, în cazul în care pacientul care se consideră vătămat refuză rezolvarea pe cale amiabilă, conflictul va continua în Justiţie.
Şi preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, spunea, tot în această vară, că România este singura ţară din Europa care nu are, în legislaţie, soluţia înţelegerii pe cale amiabilă.
“România, pe această cale poliţienească, pune pacientul să meargă în procese costisitoare, iar medicul, la fel. În România, se promovează o cultură conflictuală, ne interesează să curgă sânge. Noi nu avem cultura dialogului, iar actul medical este afectat. Chiar intervenţia unor politicieni în actul medical afectează statutul medicului”, mai declara Astărăstoae.

Mai multe informatii despre mediere pe http://mediatorbucurestimustateanu.ro/

(Visited 29 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns