Press "Enter" to skip to content

Se poate mediere pentru viol?

M P 0

Medierea pentru infractiunea de viol este un demers juridic controversat, avand in vedere interpretarea superficiala asupra subiectului din partea interpretilor care critica posibilitatea medierii pentru infractiunile de viol. Cu toate ca am explicat cum functioneaza medierea in penal ea inca nu este suficient inteleasa:Cum functioneaza medierea in penal?

Intorcandu-ne la medierea dosarelor de viol, trebuie sa stim ca, in drept, violul este incriminat de Art. 218 din Noul Cod PenalInfracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale:

Violul

(1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise în condiţiile alin. (1).

(3) Pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi atunci când:

  1. a) victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;
  2. b) victima este rudă în linie directă, frate sau soră;
  3. c) victima nu a împlinit vârsta de 16 ani;
  4. d) fapta a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice;
  5. e) fapta a avut ca urmare vătămarea corporală;
  6. f) fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună.

(4) Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 18 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(5) Acţiunea penală pentru fapta prevăzută în alin. (1) şi alin. (2) se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Pentru a intelege in ce masura legea permite medierea pentru infractiunea de viol am sa explic folosindu-ma de textul ingrosat si textul inclinat din articolul 218 NCP.

Asadar, conform aliniatului 5, NUMAI pentru faptele prevazute la aliniatul 1 si 2 este nevoie de o plangere prealabila pentru a pune in miscare cercetarea penala. Altfel spus, infractiunea de viol poate fi privita ca si viol in forma simpla (prevazut la alin 1 si doi din art 218NCP text ingrosat) si viol in forma agravata ( prevazut la aliniatul 3 si 4 din art 218 NCP, text inclinat). Pentru violul in forma simpla este necesara o plangere prealabila care poate fi oricand retrasa prin intermediul procedurii de mediere conform explicatiilor de mai jos. Pentru violul in forma agravata politia, respectiv parchetul, NU solicita plangerea prealabila a victimei pentru a incepe cercetarea penala, iar medierea nu se aplica, nici impacarea, nici retragerea plangerii si nici alta forma prin care faptuitorii sa ramana nepedepsiti.

Asa cum spuneam, Noul Cod Penal prevede la  art 158, aliniatul 2Retragerea plângerii prealabile:

2) Retragerea plângerii prealabile înlătură răspunderea penală a persoanei cu privire la care plângerea a fost retrasă.

Acum, dupa ce ne-am edificat cu privire la textul de lege, sa ne intoarcem la cotidian si sa vedem in ce au constat infractiunile de viol mediate de mine.

Doi tineri din Bucuresti, sunt prinsi de tatal fetei, in camera ei, dezbracati, avand un raport sexual evident. Avand un tata aspru, fata se sperie si accepta sa depuna o plangere penala pentru infractiunea de viol.

A doua zi am primit cererea de mediere din partea baiatului.

Dupa o saptamana tatal intelege iubirea copiilor, intelege ca este vorba despre o relatie si nu despre o manipulare si accepta medierea prin care tanarul este scos de sub urmarire penala si, asa cum tatal insista sa spuna in timpul medierii, este introdus sub urmarire parentala.

Un alt caz este al unei doamne care este surprinsa la finalul programului de lucru impreuna cu colegul de birou, avand un raport sexual la locul de munca. Pentru ca detinea o functie importanta intr-o multinationala, pe care nu voia sa o piarda, doamna a considerat ca la momentul respectiv era foarte obosita ca sa isi poata exprima vointa, si ca a fost folosita de colegul cu care a fost surprinsa, motiv pentru care a lansat acuzatia de viol. Dupa un timp constiinta a invins ratiunea, iar umanitatea a doborat dorinta de a face cariera. In acest timp colegul, chiar si acuzat de viol, a dorit sa o protejeze pe doamna de scandal si a parasit locul de munca pentru a face uitat incidentul nefericit, iar apoi mi-a completat o cerere de mediere.

Dupa o negociere indelunga, am incheiat un acord de mediere discret care a scos colegul de sub urmarire penala fara a se mai sti in multinationala acest lucru, ea pastrandu-si in continuare cariera, iar colegul pastrandu-si libertatea, pe care sper ca de acum incolo o va utiliza cu mai multa prudenta.

O alta situatie a fost acuzatia de viol la o familie de romi din capitala. La acestia obiceiul este ca fata sa fuga de acasa cu baiatul cu care vrea sa se casatoreasca. Parintii fetei recupereaza fata si solicita familiei baiatului sa respecte si alte obiceiuri pentru ca adolescentii sa se poata casatori. Cei din urma intarzie, iar fata, “pentru a-si spala rusinea”, depune o plangere de viol impotriva logodnicului nepunctual.

In cateva zile familia tanarului este pregatita pentru restul obiceiurilor si se pregatesc de nunta.

Ce facem acum? Scoatem din lege posibilitatea retragerii palngerii prealabile, scoatem din lege posibilitatea medierii pentru acuzatia viol si distrugem destine doar pentru ca o tanara nu a mai avut rabdare?

Medierea a fost metoda prin care tanarul a fost scos de sub acuzare, familiile si-au respectat traditiile intocmai, nunta a avut loc, iar statul a fost scutit de cheltuielile generate de cercetarile penale, eventual cheltuielile pentru detentia acuzatului, permitand procurorilor sa se ocupe de cazuri mult mai importante.

Foarte important: Medierea este o optiune si nu o obligatie pentru parti. Astfel, daca victima infractiunii de viol refuza medierea cercetarea penala se continua, apoi faptuitorul este judecat si condamnat. Nimeni nu este obligat sa participe la mediere, iar participarea se poate face doar cu acceptul si in conditiile partii vatamate.

In ceea ce priveste violul in forma agravata (prevazut  la aliniatul 3 si 4 din art 218 NCP, text inclinat)  chiar si daca victima ar solicita medierea, aceasta nu poate avea loc cu scopul inlaturarii raspunderii penale pentru faptuitori intrucat legea nu permite acest lucru.

Fata de cele de mai sus consider ca atat mediatorul de dosare penale, cat si avocatul de penal au responsabilitatea de a-si practica profesia cu onoare utilizand mijloacele legale pe care le au la dispozitie in vederea obtinerii unei intelegeri, respectiv pentru apararea clientilor, crezand sincer in prezumtia de nevinovatie a clientilor, atat cat timp acestia nu au fost condamnati, indiferent de acuzatiile care li se aduc.

V-ar mai putea interesa si:

Infractiunile ce pot face obiectul medierii

Acordul de mediere poate fi incheiat intre parti in orice moment al procesului penal

Se pot împăca părțile implicate în procese penale după sesizarea instanței de judecată?

Impacare, penal, mediere.Medierea in procesul penal

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti – Tel 0768.511.900

(Visited 1.600 times, 1 visits today)

Comments are closed.