Press "Enter" to skip to content

Se pot împăca părțile implicate în procese penale după sesizarea instanței de judecată?

M P 0

Goethe spunea că „iertarea face bine și celui ce o acordă și, totodată, celui ce o primește”, dar că „a ierta înseamnă a oferi șansa celuilalt de a mai greși o dată.” Sigur că mentalitatea unor concetăţeni de-ai noştri are la bază mai puțin aceste principii. Mulţi dintre noi se lasă orbiți de dorința de răzbunare, fără să știe că „nu există nicio răzbunare atât de completă precum iertarea.” (Josh Billings)

Plecând de la aceste principii, legiuitorul român a prevăzut atât în vechiul, cât și în actualul Cod Penal instituția împăcării la mediator a părților aflate în pragul unui proces penal. Medierea este metoda ideala intrucat faptuitorul poate fi refuzat de victima in privinta dialogului, in schimb mediatorul are competenta de a coordona dialogul in cadrul institutionalizat. In plus, in foarte multe situatii impacarea partilor nu poate fi acceptata decat daca ea este intocmita la mediator si consemnata inte-un document incheiat semnat si stampilat de mediator. Mai multe pe acest subiect AICI. Multe părți iau decizia împăcării prin mediere, astfel încât cel vinovat nu mai e tras la răspundere și, oarecum, scapă de pedeapsă. Mai multe pe aceasta tema aici:

Cum functioneaza medierea in procesul penal?

Ce este instituția împăcării? Când se aplică medierea?

Potrivit Noului Cod Penal, împăcarea prin mediere este reglementată de art. 159 si de legea 192/2006, fiind o cauză care înlătură răspunderea penală și stinge acțiunea civilă prin care se ceruseră daune. În vechiul Cod Penal se numea împăcarea părților și era reglementată de art. 132.

Noutatea adusă de legiuitor acestei instituții este aceea că ea poate interveni și în cazul infracțiunilor pentru care punerea în mișcare a acțiunii penale s-a realizat din oficiu (de exemplu: furt, furt calificat, înșelăciune). Lista completa aici:

V-ar mai putea interesa si:

Mediere in procese penale

Impacare, penal, mediere.Medierea in procesul penal

Retragerea plângerii prealabile

-Cat costa medierea penala?

Infractiuni la care se aplica medierea

Părțile se pot intelege la mediator și în cazul infracțiunilor pentru care acțiunea penală s-a pus în mișcare la plângerea prealabilă a părții vătămate (de exemplu: divulgarea secretului profesional, abandon de familie, gestiune frauduloasă, abuz de încredere, loviri și alte violențe etc, vezi mai sus linck spre lista completa)

Odata cu Noul Cod Penal, s-a statuat că împăcarea la mediator poate interveni atât în cursul urmăririi penale, cât și în fața instanței până la citirea actului de sesizare, ca mai apoi legiuitorul sa accepte incheierea unui acord de mediere in orice moment al procesului penal. Rețineți că împăcarea părților în cazul infracțiunilor pentru care împăcarea părților înlătură răspunderea penală poate fi dispusă de instanța de judecată doar atunci când aceasta constată acordul de voință al celor implicați de a se împăca definitiv. Acest acord  complet se poate exprima prin documentul incheiat de mediator numit Acord de Mediere.

Foarte interesant:

Conform ultimei decizii a Inaltei Curti de Casatie Justitie  acordul de mediere poate fi incheiat intre parti in orice moment al procesului penal, chiar si dupa citirea actului de sesizare. Mai multe pe acest subiect aici:

Acordul de mediere poate fi incheiat intre parti in orice moment al procesului penal

Pentru persoanele lipsite de capacitatea de exercițiu, împăcarea se face doar prin reprezentanții lor legali, iar persoanele cu capacitate restrânsă se pot împăca cu încuviințarea persoanelor prevăzute de către lege. În cazul persoanei juridice, împăcarea se va realiza de către reprezentantul său legal sau convențional sau de către persoana desemnată în locul acestuia. Impăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârșit infracțiunea și persoana vătămată nu produce efecte față de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiași fapte.

A greși e omenește, a ierta e… Dumnezeiește

Legiuitorul a creat cadrul legal pentru a oferi părților aflate în conflict șansa de-a se împăca. Pentru a nu crea discriminări, a extins posibilitatea aplicării instituției împăcării, chiar și-n cazurile în care legea nu prevedea acest lucru negru pe alb. „Iertarea intră și ea între legile omenești, cei deștepți sunt toleranți și iartă, numai proștii sunt răi și răzbunători.” (Victor Duță)

Dacă oamenii vor uza de împăcare, rămâne de văzut! „În răzbunare, ni se poate întâmpla cel mult să devenim egali cu vrăjmașii noștri, în timp ce în iertare arătăm mai multă înțelepciune și inteligență.” (Paulo Coehlo)

V-ar mai putea interesa si:

Acord de mediere dosar penal

Mediere in procese penale

Impacare, penal, mediere.Medierea in procesul penal

Retragerea plângerii prealabile

Efectele juridice ale medierii in procesele penale

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest sitesau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu Bucuresti –

Inspirat din:http://lexcafe.ro/drept-penal/se-pot-impaca-partile-implicate-procese-penale-dupa-sesizarea-instantei-de-judecata/

(Visited 3.808 times, 1 visits today)

Comments are closed.