Secţia penală a Curţii Supreme a decis miercuri, 3 decembrie 2014, că medicii angajaţi la spitalele de stat sunt funcţionari publici, astfel că ei pot fi traşi la răspundere în penal. Judecătorii au fost chemaţi să se pronunţe dacă de acum încolo medicii vor putea sau nu fi anchetaţi, trimişi în judecată sau condamnaţi pentru că au luat mită pentru a-şi face treaba. CCR a decis încă de la începutul anului că funcţionari publici sunt şi acele persoane care “funcţionează în baza unei legi speciale şi nu sunt finanţate de la bugetul de stat, exercită un serviciu de interes public şi este supusă controlului sau supravegherii unei autorităţi publice”. Pe 30 septembrie, Parlamentul a aprobat o ordonanţă a Guvernului Ponta prin care medicii erau scoşi din categoria funcţionarilor publici. În sistemul judiciar, există două curente de opinie: unul care spune că această lege ar exonera medicii de răspunderea penală în cazurile de luare de mită; altul care spune că definiţia funcţionarului public din legea penală include şi medicii şi o astfel de lege nu poate anula Codul Penal. Judecătorii Curţii Supreme vor dezlega exact această dispută şi vor oferi un răspuns final. Decizia Curţii Supreme este una de interpretare a textelor de lege şi este obligatorie pentru instanţele din România.
Curtea Supremă a decis că medicii angajaţi la spitalele de stat sunt funcţionari publici, astfel că ei pot fi traşi la răspundere în penal dacă sunt găsiţi vinovaţi de condiţionarea actului medical de primirea unor bunuri sau sume de bani.
Sursa:http://www.gandul.info/stiri/curtea-suprema-a-decis-medicii-angajati-in-spitalele-de-stat-sunt-functionari-publici-si-raspund-penal-spaga-la-doctor-nu-a-fost-dezincriminata-update-13694619
Comments are closed.