Press "Enter" to skip to content

Strategii eronate de abordare ale conflictului

M P 0

1. Evitarea – Te afli în conflict cu cineva şi încerci să evadezi, fie din punct de vedere fizic, prin faptul că pleci din casă, ieşi să baţi covorul, doar pentru a evita rezolvarea conflictului, fie evadezi din punct de vedere psihic (dai radioul mai tare, te faci că ai adormit, te prefaci că citeşti un ziar, dar de fapt nici măcar nu te poţi concentra asupra acestuia de nervos ce eşti).

Faptul că nu discuţi motivele ce au dus la conflict nu face decât să mărească tensiunea conflictului, să îl amplifice. Trebuie să îl rezolvi repede, imediat ce situaţia s-a mai calmat şi se poate discuta de la om la persoană.

2. Non-negocierea – nelăsarea dreptului la replică celuilalt. Unul se ambalează, doar el vorbeşte şi nu îi lasă celuilalt dreptul la replică, nici nu vrea să îl asculte măcar. Americanii numesc acest mod de comportare steamrolling < steamvoller (să treci cu compresorul peste celălalt, să nu-l iei în seamă, să îl turteşti).

3. Redefinirea conflictului – după o ceartă straşnică să spui făcând pe seninul: „Vai dragă, ţi se pare că ne-am certat ? Nu e nici un conflict. Stai liniştită!”(varianta soft) sau „Ar trebui să mergi să consulţi un medic. Ceva nu este în regulă cu tine.”(varianta hard). Prin acest mod de abordare negi existenţa conflictului. Atribui unei dereglări a celuilalt faptul că există un conflict. Aceasta nu face decât să-l scoată din sărite pe celălalt şi mai mult.

4. Recurgerea la forţă – Poate să fie vorba de forţă fizică manifestată prin bătaie, dar şi forţă emoţională, prin exercitarea de presiuni nervoase asupra celuilalt. Cel care este mai tare încearcă să se impună celuilalt. Există foarte multă violenţă în familii. Se spune că aceasta ţine de lipsa de civilizaţie, însă, se întâmplă şi în naţiunile cele mai bune. În SUA au fost analizate cupluri de diferite vârste. S-a constat că între tinerii logodnici cam 25% din conflicte se rezolvă prin bătaie. Ce este mai îngrijorător este faptul că 75% din cei care se bat consideră că nu e nimic rău în asta, iar 30% din ei susţin tocmai că violenţa le consolidează relaţia. Unele femei consideră că este bine că sunt bătute pentru că asta înseamnă că prietenul sau soţul le iubeşte, este gelos pe ele. Dacă în trecut bărbaţii îşi băteau femeile, azi şi femeile îşi bat bărbaţii, mai ales cele care trag de fiare şi fac diverse sporturi mai violente.

5. Minimalizarea conflictului sau interlocutorului – este şi ea des întâlnită. El întârzie două ore de la întâlnire şi spune: ,,Ei, nu-i aşa de important ce s-a întâmplat, nu-i capăt de ţară ! Am întârziat şi eu jumătate de oră,” în loc să îşi ceară scuze. În loc să-şi ceară scuze şi să dea o explicaţie, minimalizează interlocutorul sau conflictul şi zice: „Ai, ce faci atât caz din aceasta,” asta fiind o dovadă de nesocotire a celuilalt.

6. Blamul – De multe ori dăm vina pe altcineva, pe o terţă persoană, pe cineva cu care interlocutorul este în legătură strânsă, o persoană dragă sau apropiată celui cu care te cerţi: „Maică-ta este de vină. Ea te-a crescut aşa.” Alteori dăm vina pe anturajul interlocutorului. Este dureros pentru victimă pentru că în lipsa ei, persoana este învinuită. Este o formă de lovitură sub centură.

Se mai practică şi o formă de autoblamAutoblamul urmăreşte să înduioşeze pe celălalt, să apeleze la mila celuilalt în aşa fel încât celălalt să renunţe la punctul lui de vedere, la motivele lui, să cedeze.

7. Amuţirea preopinentului (a persoanei cu care eşti în conflict) prinsimularea unor stări fizice extreme: criză de inimă etc.. „Vai aşa îmi e de rău!”, ,,am palpitaţii.” Prin aceasta îl faci pe celălalt să renunţe la punctul lui de vedere. Decât să ştie că mori, mai bine renunţă.

8. Gunnysacking (o geantă foarte mare în care un om depozitează foarte multe lucruri pe care nu le foloseşte: scule, materiale). Aceasta înseamnă o geantă emoţională în care să acumulezi de-a lungul timpului diferite nemulţumiri, dar fără să discuţi despre ele, ci le depozitezi. Dar în momentul în care se declanşează un conflict, se umple paharul, atunci încep să-şi aducă aminte de toate nemulţumirile: ,,Acum 7 ani ai făcut asta ! Ţii minte că şi luna trecută mi-ai mai făcut asta, mi-ai zis acel lucru care m-a jignit foarte tare.” Unul dintre marile pagube ale gunnysaching-ului este că el produce gunnysack în cealaltă parte. Tu îi aduci aminte de greşelile lui pe când el îţi aduce aminte de greşelile tale. După ce s-au răcorit, ei iau cu grijă aceste lucruri şi le pun la loc, ca să le arunce în capul interlocutorului şi altă dată. Acesta este un lucru păgubos.

9. Manipularea – de obicei prin seducţie. Cineva s-a supărat pe tine pentru un motiv oarecare. Schimbi poziţia faţă de persoana respectivă şi te porţi frumos cu ea, ca să uite de motivul pentru care v-aţi certat. Dar motivul continuă să existe şi dacă nu îl veţi discuta, el nu va dispărea, ci va apărea în alte momente.

10. Retragerea temporară a afecţiunii – Între doi oameni care se iubesc, dacă apare un conflict, ca să-l faci pe celălalt să renunţe la poziţia lui, faci pe supăratul (şantaj sentimental) şi îi declari în mod indirect să nu mai aibă nici o pretenţie, îi retragi pentru o perioadă sentimentele. Îl obligi să cedeze printr-un asemenea şantaj şi îi redai această afecţiune când îşi retrage motivele şi îşi cere scuzele de rigoare.

(Visited 20 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns