Press "Enter" to skip to content

Uniunea Europeană sprijină și promovează medierea

M P 0

Preocuparea pentru metode alternative de rezolvare a litigiilor nu este o problema doar a Romaniei, ci este o problema a multor state europene in care aparatul judiciar este ingreunat de numeroasele litigii care se inregistreaza zi de zi. Problema justitiei alternative ca metoda de rezolvare a litigiilor in afara procesului judiciar preocupa si Uniunea Europeana.

In sedinta Parlamentului European din data de 11 decembrie 2012, s-au dezbatut aspecte privind medierea si implementarea acesteia in statele membre. Europarlamentarul britanic doamna Arlene McCARTHY a explicat ca este nevoie de o relatie de echilibru si cooperare intre mediere si justitia judiciara clasica, ca in continuare este nevoie de o facilitare a accesului justitiabilului catre mediere si alte metode extrajudiciare de solutionare a litigiului. Europarlamentarul roman domnul Cristian Busoi a explicat faptul ca insuccesul medierii se datoreaza lipsei de informare a cetatenilor in ceea ce priveste medierea, procedura medierii si beneficiile reale pe care aceasta le poate avea in cazul lor.

Comisarul european pentru justitie doamna Viviane Reding a explicat ca este nevoie de timp pentru ca Directiva nr. 52/2008 privind medierea in cauzele civile si comerciale sa poata fi analizata din punct de vedere al efectelor, dar si faptul ca medierea este de un real folos pentru cetateni dar si pentru justitia clasica. De asemenea, a precizat fapul ca in acest moment se colecteaza informatii din fiecare stat membru al Uniunii Europene pentru a se vedea in mod exact pasii care s-au facut in ceea ce priveste implementarea medierii si modul in care aceasta functioneaza in fiecare stat. In acest sens, in 2013 se va face in cadrul Comisiei un Raport European privind stadiul Medierii in Uniune, pentru ca de la acel Raport sa se faca urmatorii pasi necesari in promovarea si incurajarea folosirii medierii in statele membre. In 2016 se va face o analiza si mai ampla, urmand a se vedea daca este nevoie de modificarea sau amendarea acestei Directivei, pentru ca medierea sa poata functiona, mai ales in cauzele privind raporturile de vecinitate, de munca ori de familie.

Uniunea Europeana sustine medierea, incurajeaza folosirea

La fel de interesant:

Divorțul în contradictoriu în afara instanței de judecată

Divorț din străinătate fără copii și fără bunuri

How can I divorce if I married in România

Divorț internațional prin corespondență

Există copii fericiţi după divorţ?

acestei proceduri, avand incredere in solutionarea eficienta a litigiilor pe aceasta cale. Ramane ca fiecare stat membru sa isi elaboreze propriile norme privind o aplicabilitate mai accentuata a medierii, o cunoastere a acestei metode in randul justitiabilului de rand, acesta fiind in cele din urma cel de care depinde solutionarea litigiului prin mediere sau prin justitia clasica.

Dorin ILIE
Mediator

(Visited 24 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns