Press "Enter" to skip to content

Vatamare corporala grava din accident rutier-impacarea partilor

M P 0

Împăcarea părților la mediator (autor-victimă) în caz de vătămare corporală gravă din accident auto, înlătură răspunderea penală a autorului producerii accidentului iar acesta nu mai este sancționat penal.

Împăcarea părților la mediator se poate face până la rămânerea definitivă a hotărârii instanței de judecată.

În situația în care împăcarea părților la mediator intervine în faza de cercetare penală, parchetul (procurorul) este obligat să dispună, prin rezoluție, neînceperea urmăririi penale.

În situația în care împăcarea părților la mediator intervine în faza de urmărire penală, procurorul este obligat să dispună încetarea urmăririi penale.

În situația în care împăcarea părților la mediator intervine în faza de judecată, până la rămânerea definitivă a hotărârii instanței de judecată, instanța de judecată este obligată să dispună achitarea inculpatului (autorului accidentului).

Indiferent de data producerii accidentului, dacă nu a rămas definitivă hotărârea penală, împăcarea părților la mediator înlătură răspunderea penală. Aceasta datorită faptului că legea penală retroactivează, aplicându-se legea penală cea mai favorabilă,  în toate dosarele penale și în toate procesele penale aflate pe rol.

Cea mai eficienta forma legala de impacare a partilor este impacarea partilor la mediator.

Și mai interesant:

Art. 132 Cod procedură penală – Împăcarea părţilor la mediator în cazurile prevăzute de lege înlătură  răspunderea penală (care are ca obiect sancţiunea penală) şi stinge și acţiunea civilă (pretenţiile de despăgubire).

Împăcarea este personală şi produce efecte numai dacă intervine până la rămânerea definitivă a hotărârii penale.

Pentru persoanele lipsite de capacitate de exercițiu împăcarea se face numai de reprezentanții lor legali. Cei cu capacitate de exercițiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege. Împăcarea produce efecte şi în cazul în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu (de către poliţie sau procuror).

Legea nr. 202/2010  din 25 octombrie 2010 (numită și Legea micii reforme în justiție) privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor (de modificare şi completare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, a Codului civil şi Codului de procedură civilă)  a prevăzut posibilitatea împăcării părţilor în cazul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă în forma prevăzută de art. 184 alin. (1) şi (2) Cod penal ( când urmarea vătămării integrităţii corporale constă în producerea unor leziuni traumatice care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile sau a vreuneia din următoarele consecinţe: pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionării acestora, o infirmitate permanentă fizică ori psihică, sluţirea, avortul ori punerea în primejdie a vieţii persoanei), respectiv cea prevăzută de art. 184 alin. (2) şi (4) Cod pen. (când vătămarea corporală a fost săvârşită din culpă, ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor profesii sau meserii ori pentru îndeplinirea unei anumite activităţi, şi a avut ca repercusiuni producerea unor leziuni traumatice care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile sau  pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionării acestora, o infirmitate permanentă fizică ori psihică, sluţirea, avortul ori punerea în primejdie a vieţii persoanei).

Acțiunea penală se pune în mișcare prin actul de inculpare prevăzut de lege (ordonanța procurorului de punere în mișcare a acțiunii penale, rechizitoriul de trimitere în judecată, dacă acțiunea penală nu a fost pusa în mișcare în cursul urmăririi penale) și constituie mijlocul de sesizare a instanţei penale, care, odată investită, este obligată să judece.

Acțiunea penală se poate exercita în tot cursul procesului penal.

Pentru aceste forme ale infracţiunii de vătămare corporală din culpă (vătămare corporală gravă din culpă), acţiunea penală se pune în mişcare sau se exercită din oficiu, însă poate interveni împăcarea părţilor  conform Art. 184 alin(6) Cod penal (introdus prin Art. XX pct. 3 din Legea nr. 202 din 2010) sau încheierea unui acord de mediere până la rămânerea definitivă a hotărârii instanţei de judecată.

Și mai interesant:

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – 0768.511.900

(Visited 2.182 times, 1 visits today)

Comments are closed.